Nytt tilsyn ved barselavdelingen

Fylkeslegen i Vest-Agder har startet nytt tilsyn på barselavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Granskingen av dødsfallet til et nyfødt barn som døde plutselig, avdekket flere bekymringsforhold.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Fylkeslegen i Vest-Agder vil på nytt føre tilsyn ved barselavdelingen på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Fylkeslegen sier det har vært utfordringer med organisering av senger, problemer med bemanningen og om det har er nok jordmødre og barnepleiere.

Uventet dødsfall

I september i fjor døde en nyfødt baby i mors seng på barselavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Fylkeslegen kritiserte da sykehuset for at babyen ikke fikk nok næring etter fødselen og at sykehuset brøt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven. Tilsynet med babydødsfallet førte til flere bekymringsmeldinger ved barselavdelingen.

Geir Stangeland

Fylkeslege Geir Stangeland i Vest-Agder.

Foto: Reidar Mosland / NRK

– Vi har fått noen bekymringspunkter som vi ønsker å avklare. På den måten vil vi sikre at ting er i orden. Vi skal kunne si til publikum hva vi tenker og hva vi vet sykehuset gjør for å rette opp i ting som ikke var bra, sier fylkeslege Geir Stangeland til NRK.no.

Full gjennomgang

Mens det forrige tilsynet var rettet mot et konkret babydødsfall, skal fylkeslegen nå foreta en fullstendig systemrevisjon på barselavdelingen. Det innebærer en grundig gjennomgang av rutinene ved avdelingen.

– Vi skal undersøke rutiner i forhold til oppfølging av mor og barn etter fødsel. Det går også på hvordan sykehuset sikrer utskriving og overføring til kommuner. Mange ting må være på plass for at kvinner og barn skal ha det bra etter fødselen, sier fylkeslegen.

Stangeland mener tilsynet er til å for å sikre kvaliteten på de tjenestene som sykehuset yter overfor mor og barn, men også for å hjelpe sykehuset.

Sykehuset ønsker ikke å kommentere tilsynet mens det pågår.