Nytt fakkeltog for French

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Aust-Agder Høyre skal møte Kai Eide, som var spesialutsending for Norge i French-saken. French sitter fortsatt fengslet i Kongo og 15. november er det planer om et nytt fakkeltog foran Stortinget.

Kari Hilde French

Kari Hilde French, mor til Joshua, fotografert under fakkeltoget i 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Lørdag 15. november er det planlagt et nytt fakkeltog for Joshua French, ifølge støttesiden på internett.

Han har sittet fengslet siden 2009 i Kongo, dømt til døden. Han og avdøde Tjostolv Moland ble tiltalt for drap på sjåføren Abedi Kasongo i mai 2009. French ble også beskyldt for spionasje.

Han ble også dømt til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten Tjostolv Moland.

Svein Harberg (H)

Stortingsrepresentant Svein Harberg vil snakke med tidligere spesialutsending Kai Eide om det er noe de kan gjøre for å få Joshua French tilbake til Norge.

Foto: NRK

Ved forrige fakkeltog i fjor deltok mellom 200 og 500 mennesker i Oslo.

– Må holde oppe trykket

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Aust-Agder Høyre har vært engasjert i saken. Han mener det fortsatt er viktig å legge et press for å Joshua French tilbake til Norge.

– Jeg tror det er avgjørende i slike saker å holde oppe trykket. Jeg vil gi honnør til de som ikke gir opp, men som gang på gang samler engasjerte mennesker som viser at vi ikke kan forholde oss til disse myndighetene på en god måte, sier Harberg.

– Vi må ha tro på at slike fakkeltog hjelper. Det har vi sett i andre saker i andre land. Når ikke de ordinære kanalene for dialog og kontakt gir uttelling, så må vi håpe at dette blir ubehagelig for styresmaktene i Kongo med slike aksjoner, mener stortingsrepresentanten.

Kontakter Eide

Harberg skal i neste uke møte Kai Eide, som nå er Norges ambassadør i Sverige. Eide var Norges spesialutsending i French-saken. Han vil høre med Eide om det er noe annet de kan gjøre, siden Eide kjenner saken godt.

– Jeg har lyst å få en oppdatering fra Eide om hva som hans vurdering og eventuelt hva som kan gjøres. Om det er noe vi som stortingsrepresentanter kan gjøre. Jeg vet at utenriksministeren er på og statsministeren har vært på, sier Harberg til NRK.

– Har din egen regjering gjort nok?

Harberg med armbånd til støtte for French

Svein Harberg har gått med armbånd til støtte for French.

Foto: Privat

– Så lenge en ikke har fått uttelling kan en tenke at vi ikke har gjort nok. Henvendelsen fra statsminister Erna Solberg til president Kabila viser vi ikke har glemt det. Det er jo et tegn på forakt for andre statsledere når de også nekter å møte oss for å snakke om situasjonen, mener Harberg.

Statsministeren og utenriksministeren ville diskutere saken med Kongos president Joseph Kabila under FN-toppmøte i New York i september i år, men det fikk de ikke.