Hopp til innhold

Færre bedrifter går konkurs: Særlig én bransje har klart seg bra

Til tross for flere nedstenginger, er antall konkurser i restaurantbransjen mer enn halvert det siste året, viser nye tall. Men høsten bekymrer.

CurryCurry

Den nyåpnede restauranten CurryCurry i Kristiansand opplever stor pågang. Her med ansatt Aurimas Grevys.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Vi ser på det som mulighetenes marked nå, sier gründer Narve Ellefsen.

For drøyt to måneder siden åpnet han dørene til CurryCurry i Kristiansand. Restauranten satser på takeaway.

– Det er et marked som har eksplodert den siste tiden.

mladen mijailovic

Daglig leder Mladen Mijailovic i CurryCurry forteller at de har fått mange faste kunder på kort tid.

Foto: Christina Cantero / NRK

Færre har gått konkurs

Da pandemien kom til Norge i fjor, var det mange som var bekymret for restaurantbransjen.

Nye tall viser at det har gått overraskende bra:

Sammenlignet med fjoråret, er antall konkurser mer enn halvert.

Bisnode står bak analysen, som viser at:

  • Både i 2020 og hittil i 2021 har det vært færre konkurser sammenlignet med 2019.
  • Fra juni 2020 til juni 2021, har det vært 19 prosent færre konkurser i Norge.
  • Innenfor restaurantbransjen, har det vært en nedgang på 51 prosent.
  • Den eneste bransjen der det har vært flere konkurser i år enn i fjor, er innenfor transport.

Overrasket

Tallene er overraskende, mener advokat Øystein Krabberød.

Han har vært bostyrer i en årrekke, og har aldri sett en lignende nedgang i markedet:

advokat Øystein Krabberød

Advokat Øystein Krabberød i Kristiansand.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Alle trodde det ville bli en oppgang, noe det ikke ble. Nå synker tallene enda mer. Vi er like overrasket alle sammen.

– Det er jo kjempebra for næringslivet, legger han til.

Bekymret for høsten

NHO-direktøren i Agder drar særlig frem én årsak når han skal forklare de oppsiktsvekkende tallene:

Tilskudd og hjelpepakker fra staten har truffet restaurantbransjen på en god måte.

Blant annet har flere fått utsettelser på betaling av skatter og avgifter.

– Næringen har også vært flinke til å begrense utgiftene sine, og folk har vært flinke til å bruke de, sier Høye Høyesen.

Det har vært med på å redde mange, mener han.

Nå er han bekymret for om enkelte restauranter vil få det tøffere til høsten, når bedriftene må betale.

– Vi går nok tøffere tider i møte, og næringen er avhengig av en god sommer.

Risikerer vi å se en massiv økning i konkurser til høsten?

– Jeg frykter at når disse avgiftene skal betales, så vil det medføre konkurser. Mange vil slite når de regningene skal betales.

currycurry

Restaurantbransjen er spent på hvordan høsten blir.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Kan bli tøft

I bransjen er det stor spenning rundt hva slags plan regjeringen vil legge for tilbakebetalingen av skatter og avgifter.

– For mange vil nok det være et «make it or break it», sier Ellefsen i CurryCurry.

Han tror det kan bli tøft for mange når moms og arbeidsgiveravgift skal betales tilbake i fremtiden.

– Det kan bli tøft. Jeg tror dessverre at noen kommer til å dette ned.