Hopp til innhold

– Politiet kan ikke bekjempe MC-kriminaliteten alene

Ny håndbok skal hjelpe kommunene i kampen mot «én-prosent-klubber».

MC-klubb på havna i Kristiansand

Kommunene og politiet må samarbeidet godt for å stoppe etableringen av «én-prosent-klubber» i Norge, mener svensk forfatter. (Illustrasjonsfoto)

Foto: NRK

Spesialrådgiver i KS, Yngve Carlsson, sier at håndboka skal gjøre kommunene bedre rustet til å bekjempe etablering av det de mener er kriminelle MC-klubber.

– Kommunens hovedoppgave er forebygge. Plan og bygningsloven og alkoholloven er viktige virkemidler som kan brukes mot disse klubbene, sier han.

En-prosent-klubber er klubber som selv definerer seg utenfor det norske samfunn, og har sine egne lover og regler.

Torsdag ble det arrangert et regionalt seminar med KS og Politidirektoratet. Målet er å finne ut hvordan man skal forebygge og bekjempe det som ifølge dem er kriminelle MC-miljøer.

I den nye håndboka blir flere lovverk presentert, som kommune og politi kan bruke for å bekjempe slike miljø. Det er også råd om hvilke strategier som kan benyttes for å forebygge rekruttering.

Svensk ekspert advarer mot negativ utvikling

En av gjestene på seminaret var den svenske journalisten og forfatteren Lasse Wierup. Han har fulgt MC-klubbene i hjemlandet i en årrekke og er en av Nordens fremste eksperter på tema.

Lasse Wierup

Journalisten og forfatteren Lasse Wierup mener politiet ikke kan bekjempe MC-kriminalitet alene.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

– Norge har en god sjanse til å unngå samme utvikling som vi har hatt i Sverige når det gjelder etablering av kriminelle gjenger, sier Lasse Wierup til NRK.no.

Wierup som ble hentet inn til seminaret har skrevet bøkene «Svensk Maffia» (2007), «Svensk Maffia Fortsättningen» (2010) og «Helvetet Inifrån»(2012).

– Politiet kan ikke gjøre jobben alene. De siste årene har myndighetene begynt å samarbeide med politiet. Da har de klart å angripe medlemmene fra mange ulike hold.

– Det må jobbes hardt hver eneste dag. Trykket fra disse internasjonale organisasjonene er større enn noen gang. De vil inn i alle land. Mitt budskap er at politiet ikke klarer denne kampen alene. Hele samfunnet må bidra, sier Wierup.

Avhengig av samarbeid med kommunene

Leif Vagle portrett

Leif Vagle i Agder politidistrikt mener politiet er avhengig av et godt samarbeid med kommunene i Norge for å bekjempe MC-kriminalitet.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Flere MC-klubber har etablert seg på Sørlandet de siste årene. Det har blant annet blitt innført skjenkestopp og utestengelse av medlemmer som går med klubbenes vester.

Leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt Leif Vagle erkjenner at politiet ikke klarer å bekjempe, det de mener er MC-kriminalitet, alene.

– Samarbeidet med kommunene er veldig viktig. For flere år siden sa vi at vi trengte flere aktører for å bekjempe dette fenomenet. KS gjør en formidabel jobb, men samarbeidet må opprettholdes slik at vi har flere virkemidler til å bekjempe, sier Vagle.

Vagle sier håndboka skal være et verktøy for kommunene i forebygging av en-prosent-klubbene.

– Målet er å tilføre kunnskap hos kommunene og politiet slik at de kan bruke de virkemidlene de har innen for lovverket sitt til å bekjempe etablering og svekke klubber som allerede er etablert, sier Vagle.