Hopp til innhold

– Kan være livsfarlig å bryte ut av MC-bander

Siden i sommer har rundt 50 tidligere MC-bandemedlemmer i Norge bedt om hjelp til å bryte med kriminelle miljøer. Det kan koste dem livet.

Mc-gjeng

Utbrytere av kriminelle MC-bander har startet en egen organisasjon for å hjelpe andre som ønsker å bryte ut, men ikke tør. Illustrasjonsbilde.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– De står i en posisjon hvor de veldig sjelden er velkomne noen sted, kanskje på grunn av et dårlig rykte, uvenner og fiender, forteller Jan, leder av den norske avdelingen TBM (Tidligere bandemedlemmer), som hjelper bandemedlemmer ut av kriminelle miljøer.

TBM ble opprettet av 28 tidligere MC-bandemedlemmer i Danmark, som ønsket å hjelpe andre i samme situasjon.

Siden avdelingen i Norge ble opprettet i sommer, anslår organisasjonen at rundt 50 personer har bedt om hjelp.

Fikk voldstrusler mot familie og barn

Det er frykt for represalier som ofte hindrer bandemedlemmene i å bryte ut, både fra miljøet selv, men også fra påtalemyndigheter og familie.

– Det kan i noen tilfeller være veldig farlig - livsfarlig, bekrefter Jan overfor NRK.

Michael, som leder den danske avdelingen av TBM forteller at han kjenner til folk som har måttet gå under jorda på grunn av drapsforsøk.

Hansen sier han selv har opplevd trusler.

– Det var voldstrusler om represalier mot familie og barn, sier Jan.

Stoler ikke på politiet

TBM tilbyr de som tar kontakt et kontaktnettverk, et trygt sted å bo, veiledning og eventuelle identitetsskifter.

Hansen forteller at bandemedlemmene som ønsker seg ut, ofte ikke kan be politiet om hjelp fordi de ikke stoler på dem etter å ha vært kriminelle tidligere.

– Det er et spørsmål om tillit. De har er et behov for hjelp til å komme ut av miljøet, ikke at kontakten med politiet skal gi dem flere problemer på grunn av deres kriminelle fortid, sier Michael.

– Det er ikke vår oppgave å være politi eller dommer. Vi skal hjelpe gamle venner og andre folk fra miljøet som gjerne vil ut, sier Michael.

– Lei av å leve et destruktivt liv

Både Jan og Michael har selv brutt med sin fortid i MC-bander. Michael var 15 år i Hells Angels og to år i Bandidos. Ifølgem Jan har det gitt ham mer ro å komme ut av det kriminelle nettverket.

– Du har tid til familien. Du har tid til å gjenopprette forhold til mennesker man kanskje brydde seg om før, arbeid og sosiale nettverk, sier Jan.

– Du går lei av å leve et destruktivt liv med masse uvenner og hele tida må titte over ryggen, og være forsiktig med hvem du omgås.

– Lever du trygt nå, da?

– Jeg lever trygt nå, bekrefter han.

Politiet bekymret for supportmiljøer

Leif Vagle

Leif Vagle i Agderpolitiet, sier de har flere MC-klubber politiet følger tett.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

NRK har den siste tida satt fokus på oppblomstringen av ungdomsgjenger som kan knyttes til de kriminelt belastede MC-klubbene i Norge. Kripos innrømmer at de sliter med å få stoppet utviklingen.

En ringerunde NRK har gjort til en rekke politidistrikt viser at mange bekymrer seg for en oppblomstring av supportmiljøer som er knyttet til de såkalte én-prosent-klubbene i Norge (se faktaboks).

– Mange av de som er interessert i å la seg rekruttere har en kriminell bakgrunn, og finner likesinnede i disse miljøene, sa Kjell Kristian Ukkelberg til NRK.

Han er påtaleansvarlig Hedmark politidistrikt, der man blant annet følger med på Hells Angels' avdeling på Hamar. I miljøet rundt klubben har politiet den siste tiden sett en økt rekruttering av unge menn.

Ukkelberg deler bekymringen med Leif Vagle i Agderpolitiet, der man har flere MC-klubber politiet følger tett.

– Det er særlig en klubb som etablerte seg her i vår og sommer i Kristiansand, og de har knytta til seg en del unge menn, veldig mange av dem med kriminelt rulleblad, uttrykte Vagle til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger