NRK Meny
Normal

Ap frister KrF med ordførerkjedet

Arbeiderpartiet i Kristiansand vil gjerne samarbeide med KrF og synes ikke det er veldig viktig å kapre ordførerkjedet.

Se duell mellom Mette Gundersen (Ap) og Jørgen Kristiansen (KrF)

Se hele debatten her.

Valglogo

I dagens debatt var tema blant annet hvilke partier som vil fri til hvem.

Mette Gundersen er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Kristiansand og Jørgen Kristiansen KrFs ordførerkandidat i Sørlandets største by.

– Jeg vil ha en endring i politikken i Kristiansand og da ser Ap til høyre og venstre for Arbeiderpartiet. Jørgen Kristiansen er en av dem jeg gjerne vil samarbeide med, sier ordførerkandidat Mette Gundersen til NRK.

– Handler ikke om posisjoner

Gundersen mener at mye må legges i potten under forhandlinger med samarbeidspartier og hun mener at ordførerkjedet ikke er det viktigste å vinne.

– Noen saker er viktige for Arbeiderpartiet og vi forhandler ikke om dem, ordførerkjedet er ikke en sånn sak. Valgkamp må dreie seg om politikk og ikke bare posisjoner i politikken, mener Gundersen.

Hun har tidligere uttalt i Dagens Næringsliv at politiske avgjørelser blir tatt på ordførerkontoret med dresskledde menn fra Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet. Jørgen Kristiansen mener det var vel hard skyts.

– Jeg ble overrasket over at Mette kjørte såpass hardt som hun gjorde i artikkelen i Dagens Næringsliv. Samtidig ga det oss muligheten til et tilsvar i avisa og i Fædrelandsvennen. Men jeg er dypt uenig i det hun sa om at saker blir avgjort på bakrommet, sier Jørgensen.

KrF ser til Høyre

Han viser til at KrF har en gruppeleder som er kvinne.

– Har Gundersen gjort seg uspiselig når det gjelder samarbeid etter denne uttalelsen?

– Jeg sier at KrFs primære mål er å samarbeide med Høyre. Det er en tradisjon som har vart lenge og som er god, sier Jørgensen.

– Jeg hører jo hva KrF sier, de har jo valgt seg ut Høyre. Det som blir interessant er om Jørgen blir varaordfører eller Storbukås (Frp) blir varaordfører, mener Gundersen.

Vil ha endring

Kristiansen er fornøyd med at partiet har fått lov til å styre i Kristiansand i en fireårsperiode og at de har fått orden på økonomien. Mens Gundersen ønsker en endring i politikken.

– Vi ønsker en mye sterkere satsing på skole, det har vært kutt i skolesektoren i disse fire årene. Vi ønsker å stoppe opp det ganske sterke presset på privatisering og den type konservative tenking som har preget bystyret i en fire års perioden, sier Gundersen.

Hun ønsker et mer åpent bystyre der allmennheten og media kan være til stede og høre debattene i bystyret.

Jørgensen avviser at skolen har kommet dårlig ut i kommunen. Han viser til at kristiansandere er mest fornøyd med skolen, men legger til at de gjerne kunne ha brukt mer penger på lærerkrefter på skolene.

– Og jeg tar sterkt avstand fra at avgjørelsene blir tatt i lukket rom, slik Gundersen hevder, sier Kristiansen.