Norsk kunstbidrag sjokkererer

Sørlandskunstnere både provoserer og fascinerer på Sri Lanka. Avkappet hode, og en gråtende naken kvinne i et badekar, er sterk kost for publikum på den krigsherjede øya.

Video 6a6c9ee1-0b7e-4bf0-a9a5-797f9fb63c15.jpg

Tori Wrånes, Gustav Gunvaldsen og Erik Pirolt

Tori Wrånes, Gustav Gunvaldsen og Erik Pirolt representerer Norge på kunstfestivalen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Tårene til en naken kvinne laget av voks drypper kontinuerlig ned i det skitne badekaret hun sitter i. Litt lenger bak står en mann å henger sitt blodige, avhogde hode til tørk.


Dette er sørlandskunstnerne Tori Wrånes og Erik Pirolt som med god hjelp av Gustav Gunvaldsen har lage installasjonene til kunstfestivalen på Sri Lanka.

Installasjonene vekker sterke følelser i det krigsherjede landet.

Vekker vonde følelser

Å presentere relativ makaber kunst i et land som har opplevd drap, og grov vold gjennom en nesten 30 år lang borgerkrig, vekker følelser og reaksjoner hos publikum.


– Det var noen som mente at det kanskje kunne bli litt mye å vise sånne ting her siden det er veldig annerledes enn hva som vanligvis blir vist i kunstsammenhenger, sier Erik Pirolt.

Jagatha Weerasinghe som er en av landets mest anerkjente billedkunstnere, reagerer på kunsten. Han sier denne formen for kunst kan vekke vonde følelser hos innbyggerne på Sri Lanka som har levd med krig nesten hele livet.

Jagatha Weerasinghe

Billedkunstner Jagathee Weerasinghe vil ikke ha det norske kunstbidraget i sitt hjem.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Han aksepterer ikke uten videre at de norske kunstnernes hensikt er å vise en fiktiv situasjon.

– Dere sier det er fiktivt, men det ikke fiktivt som sådan. Det er fiktivt på denne spesielle måten, men tilknytningen til vold i dette er ikke fiktiv. Den er virkelig, sier Weerasinghe.

Vil ikke ha kunsten hjem

Det norske bidraget til Colombo Art Biennale på Sri Lanka, skiller seg definitivt ut og berører uten tvil.

– Det er et helt annet forhold til død og krig her. Alt blir så tett på. Vi hadde en fin diskusjon i forhold til det og til å bli kjent med den konteksten vi skal vise verket i, sier Wrånes.

Men Weerasinghe vil ikke leve tett med denne kunsten.

– Liker du kunsten?

– Det er ikke sånn at jeg liker det eller ikke liker det. Jeg utfordres av kunsten og blir beveget. Men jeg vil ikke ta det med hjem, sier Weerasinghe om installasjonene som vekker sterke reaksjoner i Sri Lankas hovedstad Colombo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.