Norsk Friluftsliv vil anmelde skiløype-betaling

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv vurderer å politianmelde flere aktører i landet som krever betaling for at folk skal få kunne bruke skiløyper med kunstsnø i utmark.

skiløper nordmarka

Organisasjonen Norsk Friluftsliv mener det er ulovlig å ta betalt for å bruke løypene.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Dette er i utgangspunktet ulovlig, og vi mener det er en trussel mot allemannsretten i Norge. Dersom denne praksisen fortsetter, kommer vi til å politianmelde, sier Lasse Heimdal i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv til NTB.

Norsk Friluftsliv understreker at det er ulovlig å ta betalt for bruk av skiløyper i utmark, uten lovlige kommunestyrevedtak.

Problemstillingen er aktuell flere steder i landet, ifølge organisasjonen.

Lovlig å ta betalt

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 15 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner.

NRK fortalte onsdag at det er fullt lovlig å ta betalt for bruk av skiløyper her i landet, men med visse forbehold.

– Det er lov med løypeavgift. Men bare dersom det skjer med kommunens medvirkning. Og det må handle om mer begrensede, opparbeidede områder, for eksempel en lysløype, sa Marianne Reusch til NRK.

Hun er jurist og har doktorgrad på allemannsretten.

50 kroner per dag

Flere steder må folk betale for å bruke skiløypene. Botne skiklubb i Holmestrand krever 50 kroner per dag fra folk som vil gå i spor laget av kunstsnø.

I Evje og Hornnes kommune oppfordrer Otra IL folk til å betale. På skianlegget Høgås fester de bankgiroer på bilene med beskjed om at løypene årlig koster klubben 400 000 kroner.

I Molde har Forum for Natur og Friluftsliv hevdet at Skaret Skisenter ikke har lov til å ta betalt.