Nødovernatting kun brukt en natt i jula

Nødovernattingstilbudet for tiggerne i Kristiansand har kun blitt brukt en gang i løpet av jula. Kommunen har anslått at det vil koste 450.000 kroner å drifte tilbudet i vinter.

Kongensgate skole

I kjellerlokalene til gamle Kongens gate skole får tiggerne i Kristiansand overnattingstilbud gjennom vinteren. Men det har blitt lite brukt hittil.

Foto: NRK/Svein Sundsdal / NRK

Kari Klingsheim

Kari Klingsheim i Frelsesarmeen sier at det kun er en liten gruppe med tiggere i Kristiansand nå.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Like før jul ble det bestemt at lokalene til gamle Kongens gate i Kristiansand sentrum skulle holdes åpent i julen slik at tiggerne kunne få overnatte innendørs.

Årsaken var at det var meldt om full storm og store nedbørsmengder.

Står tomt

På forhånd ble det kjøpt inn puter, dyner og sengetøy og enkle senger slik at tiggerne skulle slippe å sove på betonggulvet. Håndverkere jobbet også på spreng de siste ukene før jul for å få bygget en såkalt branncelle rundt de to overnattingsrommene i kjelleren.

Nå viser det seg at lokalene kun ble brukt på julaften. Da var det fire tiggere som overnattet. Siden har kjelleren i Kongens gate stått tom, forteller diakonarbeider ved Frelsesarmeen i Kristiansand, Kari Klingsheim.

De drifter tilbudet sammen med Kristiansand kommune og Kirkens Bymisjon.

Dyrt tilbud

Klingsheim forteller at årsaken trolig er at de fleste har dratt tilbake til hjemlandet i julen.

– Akkurat nå er det bare en liten gruppe på rundt fire personer som er igjen i byen. Resten har reist hjem, forteller hun.

Kommunen har anslått at det vil koste rundt 450.000 kroner å drifte tilbudet de tre månedene det vil være åpent i vinter.

– Vil komme tilbake på nyåret

I utgangspunktet skulle kjellerrommene på Kongens gate skole være et rent nødovernattingstilbud for tiggerne. Tilbudet skulle kun være tilgjengelig når gradestokken viste kuldegrader.

Nå har i stedet kommunen åpnet for at tilbudet blir permanent fram til 1. april.

Hver kveld vil representanter fra de frivillige organisasjonene registrere tiggere ved den såkalte sanitetsbrakka. Dem som har registrert seg får komme inn i bygget mot å betale 20 kroner.

Klingsheim regner med at det vil bli mer pågang etter nyttår når flere reiser tilbake til Kristiansand.

– Flere vil nok benytte seg av overnattingstilbudet da, sier hun.

Kristiansand kommune åpner kjelleren i nedlagt skole for tiggere i vinter.

Se tidligere TV-sak om overnattingstilbudet i Kongens gate.