NRK Meny
Normal

- Tar mer hensyn til tiggerne enn til eldre

Eldrerådet i Kristiansand er kritiske til at det etableres nødboliger for tiggerne i gamle Kongens gate skole som ligger rett ved eldresenteret Kongens senter.

I løpet av få uker skal de rumenske tiggerne i Kristiansand få overnattingsplasser i Kongensgate skole. De eldre er bekymret over å få tiggere i nabolaget.

VIDEO Leder av Eldrerådet i Kristiansand talte mot nødboliger for tiggerne

Det forteller leder for Eldrerådet i Kristiansand, Randi Førde Roll-Lund.

Eldreboligene i Kongens senter, ligger nesten vegg i vegg med skolen som blir nødbolig for tiggere. PÅ Kongens senter er det aktivitetstilbud både på dag og kveldstid. Roll-Lund er bekymret for hva som kan skje.

– Det bor kun eldre mennesker her og det kommer selvfølgelig mange andre eldre hit til senteret. På kveldene er det tilstelninger bare for eldre og hvis de når de kommer og går skal støte på tiggere som kanskje ikke kan holde seg fra å tigge – da er det meget ubehagelig.

– Det tas mer hensyn til tiggerne enn til de eldre, sier hun.

Går omveier for slippe tiggerne

Roll-Lund mener tiggerne ikke oppfører seg bra overfor de eldre. Selv går hun omveier for å unngå tiggerne.

– De trakasserer eldre mennesker. Jeg er selv en av de eldre damene som ikke får gå i fred i Markens gate. Jeg er 74 år og det er stadig mas om penger; money, help me mama osv. – så jeg har sluttet å gå i Markens gate. Hvis jeg nødvendigvis må gå der så smyger jeg meg langs husveggene – bak ryggen på tiggerne.

Nabovarsel sendt

Einar Hanssen

Rådgiver Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom tror ikke det vil bli mye tigging rundt nødboligen for tiggerne.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I løpet av få uker skal de rumenske tiggerne i Kristiansand få overnattingsplasser i Kongens gate skole. Det er Kristiansand eiendom, som skal tilrettelegge skolelokalene til overnatting, når det er for kaldt for tiggerne å sove ute. Ordningen innebærer at bygget blir åpnet klokka 21 om kvelden. Tiggerne må være ute av lokalene klokka 08 om morgenen.

Fredag ble det sendt varsel til naboene til den nye nødboligen. Foreløpig har det ikke kommet mange reaksjoner, men det er ventet flere i tida som kommer, sier rådgiver Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom.

Han deler ikke engstelsen fra Eldrerådets leder.

– Tiggerne går jo i dag hvor de vil i byen, og jeg slett ikke sikker på at det at de skal overnatta vil medføre noen spesiell belastning for det nærmeste miljøet. Vi vil prøve å tilrettelegge på best mulig måte slik at tiggerne ikke sjenerer andre.

– Egentlig har vi hittil ikke mottatt andre signaler foreløpig enn fra eldres representant i helse- og sosialstyret som mente det var ugreit i forhold til virksomheten på Kongens senter, sier Hanssen.

Håper det ikke blir problemer

Jon Terje Johnsen

Jon Terje Johnsen i Kulturskolen sier at de ikke forventer problemer med tiggerne.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Kulturskolen i Kristiansand er nærmeste nabo til Kongens gate skole og bruker også undervisningsrom på skolen på kveldstid.

Nestleder ved kulturskolen Jon Terje Johnsen er ikke bekymret for at den gamle skolen brukes til nødboliger for tiggerne om vinteren.

– Hvis ikke det er til hinder for oss og våre elever og ikke er til sjenanse for elevene – så kan ikke jeg se at vi har så veldig imot det, sier Johnsen.

– Har dere fått reaksjoner fra engstelige foreldre?

– Nei, ikke så vidt jeg vet

– Jeg ser ikke at det skal bli noe problem for oss og vi håper absolutt at det ikke blir det, men vi kommer til å si fra hvis problemer skulle oppstå, sier Johnsen.