NRK Meny
Normal

– Det er ingen som liker å gå på sosialtrygd

Mange ungdommer i Kvinesdal som tidligere mottok sosialhjelp, er nå ute i arbeid. Tiltaket arbeid for sosialhjelp har vært en suksess i flere sørlandskommuner.

NAV

Nesten alle ungdommene som mottok sosialhjelp i Kvinesdal er i arbeid eller under utdanning.

Foto: Hans Erik Weiby

Nesten alle ungdommer i Kvinesdal som tidligere bare mottok sosialhjelp, er nå ute i arbeid eller under utdanning. Bente Haugland ved NAV i Kvinesdal sier de har gode resultater.

– Ingen av ungdommene som mottok sosialhjelp tidligere har dette som hovedinntekt nå. De fleste er i arbeid eller utdanning, sier Haugland til NRK.

Redusert sosialhjelpen

Tiltaket arbeid for sosialhjelp har vært en suksess i flere sørlandskommuner. Songdalen kommune har de to siste årene redusert utbetalingene av sosialhjelp med en tredel fordi de tilbyr arbeid og aktivitet i stedet for sosialhjelp.

Etter innføringen av ordningen i Kvinesdal er så godt som alle ungdommer.

Bedre med jobb enn sosialtrygd

21 år gamle Chris Kotemba fra Kvinesdal er en av dem som har fått jobb gjennom tiltaket. Han arbeider på Kristiansand

– Jeg synes det er fantastisk. Det er mye bedre å jobbe. Det er ingen som liker å gå på sosialtrygd, sier Kotemba.

Men han var litt skeptisk til tiltaket som NAV satte i gang.

– Jeg var litt redd og litt skremt fordi det skjedde så fort. Jeg hadde aldri hørt om tiltaket før og jeg må innrømme at jeg var veldig skeptisk, sier 21-åringen.

– Hva tenker du om framtiden?

– Jeg tror det kommer til å bli bra. Jeg kommer til å klare meg. Det er viktig å forstå at man må jobbe for å tjene penger. Og det er viktig å få en rutine i hverdagen, sier kvindølen.

Han mener at livet hans har blitt bedre etter at han kom ut i jobb. 21-åringen sier han har daglige samtaler om hvordan han trives i jobben og han fikk hjelp til å skrive en cv.

Haugland sier de har fått mange gode tilbakemeldinger.

Vi opplever det positivt. Det har også vært bra i forhold til næringslivet lokalt som har tatt imot ungdommene og satset på disse med åpne armer, forteller Haugland til NRK.