Nektes å spille fotball

Unge flyktninger blir nå nektet å trene og spille på lokale fotballklubber. Årsaken er FIFA-regler som skal hindre menneskehandel og som nå også rammer breddeidretten.

Unge mindreårige flyktninger blir nektet å spille for norske fotballklubber. Årsaken er FIFA-regler som skal hindre menneskehandel. Men reglene rammer også breddeidretten.

To unge eritreere fra Arendal må nå stå på sidelinja når 3. divisjonslaget de trener med, Express i Grimstad, spiller kamper.

For Asmeron Negassi og Henok Semere, som er 17 og 18 år gamle, er skuffelsen stor.

– Jeg er lei meg. Først av alt føler jeg det ikke er bra fordi jeg ikke kan spille mer, sier Asmeron til NRK.

Bør skille bredde- og toppfotball

FIFA reglene som skal hindre menneskehandel med barn i fotballen krever oppholdstillatelse eller omfattende dokumentasjon, bl.a. fra hjemlandet – og det rammer også et juniorlag med mindreårige.

Det er urimelig å sidestille toppfotball og breddefotball, mener Børre Rødal, juniortrener i Express.

– Jeg skjønner at det er et reglement som er laget for å ivareta interessene til unge spillere som kanskje kan bli utnyttet av bakmenn og andre aktører i dette markedet, men for disse guttene som ønsker å være del av en sunn og god fotballaktivitet – så blir konsekvensene urimelige.

– Man bør kunne definere hva er toppfotball og hva er breddefotball i forhold til reglementet. Det virker tydeligvis bra for å ivareta interessene til de som er på toppnivå, men det blir urimelige konsekvenser for dem som ønsker å ta del i breddefotball. Tredjedivisjon juniorfotball i Agder – er ikke toppfotball, sier Rødal.

Han forstår godt at de to guttene fortviler over at de stenges ute fra kampene.

– Det er klart det er sårt for guttenet. Det er aldri noe gøy å måtte avvise noen som ønsker å være med å spille kamper. Det er det som er stas og som de er interessert i, sier Rødal.

Motvirker integrering

Erik Værland som er ansvarlig for enslige mindreårige asylsøkere i Arendal kommune, er oppgitt over FIFAs regelverk.

– Det er sørgelig at disse guttene ikke får lov til å spille fordi FIFA stenger dem ute. De har en del drømmer som de gjerne vil leve ut – men det får de nå ikke lov til på grunn av dette vedtaket.

Han mener fotball kan bidra til bedre integrering, mens denne regelen motvirker integrering.

– Dette er først og fremst sosialt. Vi har mange diskusjoner her til lands om innvandrere og språk osv. I fotballklubben kan de bli en del av et norsk miljø og lære språket og kulturen, sier Værland.

Jobber med saken

Fagansvarlig i Norges Fotballforbund, Stein Pedersen, viser til regelverket – og gir ingen håp om at Express-guttene snart kan entre banen i en kamp denne sesongen.

– Dette er en sak som i utgangspunktet berører FIFAs regler for minors – altså spillere under 18 år – her gjelder det i alle fall en av spillerne som klubben har søkt om spilletillatelse for. Dette er en regel som er dekkende over hele verden og som er til for å beskytte unge spillere, sier Pedersen.

I L Ekspress jobber når hardt med dokumentasjon og søknader for å beholde de to guttene på laget.