Hopp til innhold

Mysteriet i Mandal: – Jeg fulgte blodspor fra stien

Én mener at han druknet på vei til politiet i Mandal. En annen tror han ble skutt. Teoriene om hva som skjedde med Arne Odd Torgersen spriker mye.

Montasje Torgersen-saken

For 64 år siden forsvant Arne Odd Torgersen. Nå undersøkes det om et funn av støvler med beinrester i, har noe med forsvinningssaken å gjøre.

Foto: Montasje: Scanpix/privat

I bygda Holum i Mandal, er det flere teorier om hva som skjedde med 21 år gamle Arne Odd Torgersen, som forsvant i januar 1955.

Mens én mener at Torgersen var alene da han havnet i en råk i Mandalselva, mener en annen at det var flere involverte i en episode som endte med at han ble skutt.

Etter at det i forrige uke ble gjort funn av både levninger og ei rifle i området, har forsvinningssaken som fikk stor oppmerksomhet på 50-tallet, blusset opp igjen.

83 år gamle Finn Haugedal er ganske sikker i sin sak. En skadet Torgersen endte sitt liv i ei råk i Mandalselva. Teorien baserer han på hva han selv hevder å ha sett, samt opplysninger som senere har kommet ham for øre.

Finn Haugedal

Finn Haugedal har sin egen teori om hva som skjedde med Arne Odd Torgersen natten for 64 år siden.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Blodspor i snøen

Tidlig om morgenen den 18. januar 1955, før det i det hele tatt var kjent at Arne Odd Torgersen var borte, var da 19 år gamle Finn Haugedal på vei til jobb. Det var en kald og klar januarmorgen med måneskinn. På bakken lå det rundt ti centimeter nysnø.

– Jeg fulgte blodspor fra stien som gikk forbi gården der jeg vokste opp. De fortsatte mot den islagte elva og stoppet rett ved en råk, sier Haugedal.

I dagene som fulgte, hadde de fleste en oppfatning om at Torgersen hadde rømt for å slippe å møte opp i en rettssak i forbindelse med et innbrudd. I avisene stod det at folk hadde observert ham på steder i Sør-Norge.

Haugedal sier at det er grunnen til at han på det tidspunktet ikke hadde noen formening om at blodsporene kunne stamme fra Torgersen.

I dag har han helt andre tanker om det.

– Hvem ellers skulle ha gått i råka midt på natta? Det var jo ikke noen andre som forsvant, sier han.

Søk i Mandalselva etter Torgersen

Mandal april 1955: Tre måneder etter at Arne Odd Torgersen forsvant, søkte froskemann Olaf Thorsen etter ham i Mandalselva.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Kontaktet av mann med opplysninger

Haugedal sier at han bare fortalte om blodsporene til sine nærmeste og at det var få som visste om det. For ti år siden valgte han imidlertid å gå ut med historien i avisen Lindesnes. Etter dette skal han ha blitt kontaktet av en eldre mann som kom med opplysninger som styrket hans egen teori om at det var sporene til Torgersen han hadde sett.

Ifølge Haugedal fortalte mannen at Torgersen hadde rømt fra et hus han var innelåst i og at han hadde skadet seg da han knuste et loftsvindu og firte seg ned ved hjelp av et laken.

Han sier også at han har fått vite at Torgersen den natten banket på døra på en heigård. Han spurte om å få noen filler fordi han blødde så.

Ved å sette sammen disse opplysningene, har han kommet fram til at Torgersen gikk flere kilometer gjennom skogen, før han endte opp ved hjemgården hans natten for 64 år siden.

Han har en teori om at Torgersen ble stengt inne på kameratens gård fordi familien ville at han skulle undertegne en bekreftelse på at han ene og alene stod bak innbruddet både han og kameraten var anklaget for.

Torgersen forsvant natten før han og kameratene skulle møte i retten i forbindelse med innbruddet.

Haugedal tror Torgersen dro i retning Mandal fordi han ville ta kontakt med politiet der. Han har også en formening om hva som skjedde ut på isen.

– Han hadde mistet mye blod. Jeg tror ikke han orket mer, men det er bare en teori jeg har, sier han.

Video over: Søk i Mandalselva, ga ingen resultater.

Skutt ved elva

Gunlaug Nøkland som har skrevet om forsvinningen i flere bøker, har en helt annen teori. Hun ble født på Holum to år etter at Torgersen forsvant, men har fått fortalt historien av foreldrene som bodde i nabohuset.

– Min bestemor var borte på gården og snakket med Torgersens pleiefar, som var opprørt over spor han hadde sett i snøen rett utenfor huset. Dette var før han i det hele tatt var klar over at gutten var forsvunnet, sier hun.

Hennes teori er at det var en pågående konflikt mellom Torgersen og kameratens familie i forkant av rettssaken, og at noen oppsøkte Torgersen om kvelden den 17. januar.

Torgersen hun Holum

Arne Odd Torgersen bodde i dette huset på Holum i Mandal. Ifølge Nøkling ble det funnet fotspor nedenfor vinduet i andre etasje, der Torgersen hadde rommet sitt.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

På grunn av fotsporene nedenfor soveromsvinduet til Torgersen, tror hun noen har tilkalt hans oppmerksomhet ved å kaste ett eller annet på vinduet, og at Torgersen gikk ut.

– Jeg tror det var flere som var med på det og at de tok ham med seg, sier hun.

Nøkland sier at det etterpå ble funnet spor i snøen som tydet på at noe tungt var slept fra veien nedenfor huset og i retning elva.

Ifølge henne, hørte også både hennes egen far og flere andre to skudd i halv elleve-tiden den kvelden.

Hun sier at skuddene ble omtalt i aviser etterpå og at det ble funnet bølgeblikkplater med hull i nede ved elva.

Gunlaug Nøkland

Gunlaug Nøkland mener Torgersen ble slept fra veien øverst i bildet og ned mot et gammelt sagbruk ved elva. Det røde taket som skimtes i bakgrunnen, er uthuset på gården der Torgersen bodde.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Nøkland tror Torgersen ble skutt der og at han etterpå ble kjørt vekk i en bestemt bil. Denne bilen skal ha blitt observert både i Holum og i bygda Kvinesdal lenger vest. Nøkland mener bilen endte opp i Flekkefjord og at Torgersen ble brakt til et dypt vann der det var så sterk strøm at vannet ikke frøys til is.

Hun sier at hun har fått fortalt at en mann i det området ble kontaktet av noen som ba om å få låne en båt. Mannen skal ha sett at de tok med seg en lang pakke og steiner før de rodde ut på vannet.

I Mandal var det tele i jorda og is på vannet.

Sagbruk, Holum

Nøkland mener Torgersen ble skutt i dette området som ligger like ved Mandalselva.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Tror ikke det er Torgersen

Haugedal og Nøkland vet om hverandres teorier, men fester fortsatt mest lit til sin egen.

Haugedal sier han aldri har hørt noe om slepesporene som Nøkland hevder ble sett i nærheten av huset der Torgersen bodde.

Nøkland på sin side, tror ikke Torgersen var i stand til å gå den lange ruta Haugedal mener gikk fordi han hadde diabetes.

Når det gjelder funnet av støvlene med beinrester og rifla som ble funnet forrige torsdag, tror ingen av dem at dette har noe med forsvinningssaken å gjøre.

– Jeg har liten tro på at det er Torgersen, sier Haugedal.

– Om det skal vise seg å være Torgersen, blir jeg veldig overrasket. Men blir konklusjonen det, da er det sånn, sier Nøkland.

Likfunn på Ormestad i Mandal

Levningene og geværet ble funnet på denne eiendommen på Ormestad i Mandal.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Sju kilometer fra hjemmet

Funnet ble gjort på Ormestad cirka sju kilometer sør for Torgersens hjem.

Levningene skal undersøkes på Rikshospitalet. Rifla har Kripos tatt med seg. De skal prøve å finne ut om dette er det samme som ble etterlyst etter at Torgersen forsvant. Det var et gevær kameratens familie hevdet ble stjålet fra deres gård sammen med 6000 kroner.

Om man noen gang vil få svar på hva som egentlig skjedde med Torgersen, er slett ikke sikkert.

– Det straffbare i saken er foreldet. Etterforskningen vi foretar nå, dreier seg om å identifisere det som er funnet, sier politiførstebetjent ved Mandal politistasjon, Magne Langseth.

Fredag meldte avisen Lindesnes at Torgersens kusine, Elin Sodeland, nå har gitt sitt DNA til politiet slik at de kan undersøke om levningene er etter Torgersen. For at det skal være mulig, må det ifølge Kripos bli funnet DNA i restene, noe som kan variere fra funn til funn.

Torgersen-saken i Holum

Det ble det funnet både en hodeskalle, gummistøvler med knokler i, deler av ei rifle, ei klokke med ei stållenke, en penn og ei flaske med en vokskork.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %