Møtte terroristen da han kom i land

Lederen av Kristiansand AUF satt på brygga og ventet på tur over, da terrorsiktede Anders Behring Breivik kom i land på Utøya. Den terrorsiktede snakket med folk og forholdt seg helt i ro da han kom, forteller Jannike Arnesen.

Video Helikopterbilder Utøya råklipp

Her er massemorderen i gang med de avskyelige handlingene på Utøya. Jannike Arnesen var blant de få som unnslapp med fraktebåten.

Foto: NRK

– Jeg satt alene og var egentlig furten og ville bare komme meg hjem til Kristiansand så fort som mulig etter beskjeden om bombingen, sier Arnesen til NRK.no.

Fattet ingen mistanke

Jannike Arnesen

Jannike Arnesen ville hjem og satt på brygga da den terrorsiktede 32-åringen kom. Det kan ha reddet livet hennes. (Arkivfoto)

Foto: Johanes Dalen Giske

Ettersom Breivik var utkledd som politimann, fattet hun ingen mistanke, etter nyheten om at Oslo hadde blitt rammet av en bombeeksplosjon.

– Jeg var sikker på at det var en politimann. Der og da tenkte jeg det var naturlig, sier Arnesen.

I ettertid mener hun selv at det kanskje var noe naivt, med tanke på det store våpenet Breivik bar med seg.

– Snakket med folk

Ifølge AUF-lederen snakket Anders Behring Breivik med folk da han kom med båten. Hun beskriver ham som helt rolig, og det var ingenting som tydet på at han straks skulle begå massakren.

En vakt kom med noe for dekke til våpenet "politimannen" hadde med seg, da han gikk i land. Da Breivik hadde gått 20 meter, falt de første skuddene.

To smell

– Jeg hørte to smell, og skjønte ikke hva som skjedde. Jeg snudde meg, men kunne ikke se noen som var skutt. Det er en liten bakke der som kan ha gjort at jeg ikke så noen, sier Arnesen.

Ute av stand til å skjønne hva som foregikk, visste ikke AUF-lederen hva hun skulle gjøre. Så smalt det igjen.

– Så kom det 6-7 nye smell. En matros som var igjen i båten, vinket meg ditover. Noen flere ungdommer kom til, forteller Arnesen.

Berget seg over

Kapteinen kom, og etterhvert satt de kursen inn mot fastlandet. Om bord i båten lå de nede, mens de hørte skuddene på øya, som skulle pågå i én og en halv time før helvetet var over.

Søndag ettermiddag er det bekreftet at 86 av Arnesens AUF-kolleger er døde.

– Jeg sender min dypeste medfølelse, sier Arnesen.