NRK Meny
Normal

– Vi krever ikke «plastic fantastic»

Flere kandidater har trukket seg fra kåringen av «Miss Lister» etter kritikk fra kvinnelige politikere i Farsund. Misseansvarlig fnyser av kritikken.

Kristy Kongevoll

Ansvarlig for missekåringa, Kristy Kongevoll, reagerer på at kvinnelige politikere sammenligner konkurransen med en kutevlingskonkurrane. I helga skal «Miss Lister» kåres, og få tildelt krone og missebånd.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Ansvarlig for missekåringa «Miss Lister» er irritert på flere kvinnelige politikere i Farsund, som har vært kritiske til missekåringa.

Politikerne har blant annet kalt missekonkurransen for et fe-sjå, altså ei utstilling av husdyr.

Dette har ført til at flere jenter har trukket seg fra konkurransen, og nå er det kun tre påmelde.

Ansvarlig for missekåringa, Kristy Kongevoll, reagerer på politikernes utspill.

– Jeg er litt irritert, for jeg vet at de samme politikerne steller håret, sminker seg og kjøper klær for å pynte seg.

– At de kan dømme oss, fordi vi vil at jentene skal være fine når de presenteres, det forstår jeg ikke. Alle har lyst til å være på sitt fineste når de skal ut blant folk. Det er alt vi krever av jentene, ikke at de skal være «plastic fantastic», sier Kongevoll.

Lille Amerika

Hvert år arrangeres det American Festival på Lista. Lista kaller seg det mest amerikanske stedet i Norge, og nesten alle som bor her har et forhold til USA.

I nærmere 80 år foregikk en omfattende arbeidsvandring mellom Lista og Statene. Dette har satt sitt preg på oppvekst, familieliv, byggeskikk, hjemmeinnredning, tanker og holdninger.

Dette er bakgrunnen for at det arrangeres missekonkurranse på Lista, med tur til USA som premie.

– Dette er dødsalvor

Tre kvinnelige politikerne fra SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet går i Farsunds Avis ut mot reglene for konkurransen, og mener missekåringa setter Farsund tilbake i likestillingsarbeidet.

Missekåringa skal skje under American Festival nå i helga. SV og Senterpartiet har meldt avbud til all politisk deltakelse under årets festival på grunn av kåringa.

– Dette er ikke bare uhøytidelig og moro slik arrangørene hevder. Det er dødsalvor, sier politiker Marit Larsen (Ap) til avisa.

Janteloven

Thea Ekornrød fra Farsund er ei av de tre jentene som i helga skal kjempe om tittelen «Miss Lister».

Hun bryr seg ikke om kritikken, og gleder seg til konkurransen, hvor hun kan vinne tur til USA til 17. mai-paraden i Brooklyn i 2012, i tillegg til 1000 dollar i «spendepenger».

Thea Ekornrød

Thea Ekornrød synes det er leit at mange jenter har trukket seg fra missekonkurransen.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– Det er spennende, for jeg har familie som har bodd og bor i USA. Dette gir meg mulighet til å se litt mer av den norskamerikanske kulturen i Amerika.

Ekornrød synes det er leit at det kun er tre jenter som stiller opp i konkurransen, men hun tror hun vet hvorfor.

– Mye av det går nok på Janteloven. Folk er redd for hva andre vil si om meg hvis jeg ikke vinner, og hva de kommer til å si hvis jeg vinner. Jeg tror også politikerne har hatt sitt å si, når de sammenligner dette med en kvegkonkurranse, sier Ekornrød.