Mener barnevernet ikke er rusta til å møte drapssaker

Barnevernet slik det er i dag, er ikke rusta til å få tunge drapssaker i hendene. Det mener barnevernslederen i Søgne og Songdalen.

Kvinne drept i Songdalen

Moren som ble drept i Songdalen i august etterlater seg åtte barn. Familiefaren er siktet for drapet.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Drapssakene i Søgne og Songdalen viser at det er behov for større barnevernsenheter, mener leder av det interkommunale barnevernet i de to kommunene, Liv Turid Naglestad:

– Det vil være lettere å håndtere slike store og vanskelige saker dersom man er flere å spille på. Flere vil ha kompetanse på denne type saker.

Både saken der en far drepte ei ni-barns mor, og saken der en 14 år gammel gutt drepte ei jevngammel jente, har vært svært vanskelige:

– Barnevernet slik det er i dag, er ikke rusta for å takle slike tunge saker, mener hun.

Slitne ansatte

Liv Turid Naglestad

Liv Turid Naglestad er leder av det interkommunale barnevernet i Søgne og Songdalen.

Foto: Privat

Naglestad sier de ansatte hverken har erfaring nok eller kompetanse til å klare denne jobben alene. Det har heller ikke kommet ekstra ressurser.

Og på toppen av de to drapssakene, har antallet bekymringsmeldinger økt kraftig det siste året. Nå har også Fylkesmannen åpnet tilsynssak mot barnevernet i Søgne og Songdalen i etterkant av tenåringsdrapet.

Naglestad mener selv barnevernet i dag er altfor sårbare:

– Vi jobber mye, og folk blir slitne. Dessuten må vi jo nedprioritere andre saker her. Vi mener vi har klart å løse disse sakene på en god måte, men det betyr også at andre oppgaver må vente, sier hun.

Får eksperthjelp utenfra

I forbindelse med drapssakene, har barnevernet i Søgne og Songdalen bedt om hjelp fra ressurssenteret RVTS, som spesialiserer seg på barn med traumer. Seniorrådgiver Tone Weire Jørgensen sier det er vanskelig for et lite barnevernskontor å håndtere dette:

Tone Weire Jørgensen

Tone Weire Jørgensen er seniorrådgiver ved det regionale ressurssenteret for vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen/NRK

– Det er overveldende, og det er sjelden barneverntjenester opplever dette. Og når det kommer to slike saker så tett på hverandre er veldig krevende.

De ansatte trenger hjelp. Blant annet til å vite om de har truffet rett beslutning:

– Mye skal avgjøres på kort tid, og det er stor margin for å gjøre feil.

Jørgensen roser barnevernet i Søgne og Songdalen.

– De har skjønt når de må be om hjelp, og de har gjort det, sier hun.

Argument for store barnevernsenheter

Store eller små barnevernsenheter har vært et spørsmål i debatten om kommunesammenslåing. Fra nyttår skal det etableres en felles interkommunal barneverntjeneste mellom kommunene Søgne, Songdalen, Kristiansand, Lillesand og Birkenes.

Dette tror Naglestad vil gjøre barnevernet bedre i stand til å møte slike saker hun selv står i nå:

– Dette er et argument for å bli en større barnevernsenhet som vi nå skal bli fra første januar.