Mann (50) skal ha drept kona med skolisse

Syreren (50) nekter straffskyld for drapet på kona i Songdalen kommune i Vest-Agder. Rettssaken startet i Kristiansand tingrett mandag. Kvinnen etterlot seg ni barn.

Syreren (50) nekter straffskyld for drapet på kona i Songdalen i Vest-Agder. Rettssaken startet i Kristiansand tingrett i dag. Kvinnen etterlot seg ni barn.

Ei kvinne ble fredag 28. august drept i sitt hjem av sin ektemann. Det er satt av tre dager til rettssaken i Kristiansand tingrett.

Jan Tallaksen

Aktor Jan Tallaksen sier saken er alvorlig og trist.

Foto: Thomas Sommerset / NRK
Abdelilah Saeme

Forsvarer Tarik Abbou sier 50-åringen vil gjør det han kan for å belyse saken, der tiltalte selv også ønsker svar.

Foto: Thomas Sommerset / NRK
Solrun Vik og Jan Tallaksen

Solrun Vik er bistandsadvokat for seks av de ni yngste barna. Etter ønske fra en eldre bror av dem, vil hun ikke kommentere saken nå.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Mannen la ifølge tiltalen en skolisse eller et tynt tau rundt halsen på kona og strammet til slik at hun døde. Den da 49 år gamle mannen meldte seg selv for politiet og erkjente drapet 28. august i fjor.

Paret hadde ni barn. Flere av disse bodde hjemme og var i huset da drapet skjedde.

– Dette er en alvorlig og trist sak, sa aktor Jan Tallaksen i sitt innledningsforedrag.

– Ikke ved bevissthet

Da rettssaken startet i Kristiansand tingrett mandag formiddag, nektet 50-åringen straffskyld.

– Jeg var ikke ved bevissthet og skjønte ikke hva som skjedde. Det som skjedde den dagen gjør at man blir gal. Hodet holdt på å klikke, sa tiltalte.

Både aktor og forsvarer konstaterer så langt at det ikke finnes noen god forklaring eller åpenbart motiv for drapet.

– Slik jeg forstår var det bare en situasjon som oppstod, sier advokat Tarik Abbou til NRK.

Ville stoppe skriking

Mannen forklarte at kona virket lei seg da han kom hjem fra en handletur. Han ville trøste, men hun skrek. Da holdt han hånda over munnen hennes for å stanse skrikingen. Han tror det kan ha handlet om uenight om en katt.

Tiltalte forklarte at kona beit ham i hånda og at han ikke husker hva som skjedde de neste sekundene.

Etterpå tok mannen bussen til byen og meldte seg selv for politiet. I jakkelomma hans fant politiet snora, som i dag ble lagt frem for retten som bevis.

Drapsvåpenet

Dette tauet skal 50-åringen ha brukt til å drepe ektefellen i august i fjor. Det ble lagt fram som bevis i rettssaken mot syreren i dag.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Jeg kalte henne min sjel

50-åringen var tydelig frustrert mens han forklarte seg. Han slo hendene i bordet foran seg og holdt hardt rundt kanten på vitneboksen.

– Jeg elsker henne som min sjel. Jeg hadde skilt meg for lenge siden hvis jeg var ulykkelig. Jeg er en hjertelig mann, og vi hadde et godt forhold.

– Vi hadde vært sammen i 30 år. Jeg var veldig glad i henne. Alle som kjenner oss vet at jeg kalte henne «min sjel» sa mannen.

Aktor Jan Tallaksen ble nødt til å lese opp politiforklaringa til 50-åringen, som hevder at han husker svært lite fra selve drapet.

Hadde tau i lomma

50-åringen vedgikk i retten at han kan ha kvalt kona for å få henne til å slutte å skrike.

– Om jeg prøvde å stoppe henne med tauet kan jeg ikke si. Jeg vet ikke om det er drøm eller virkelighet. Det vil jeg gjerne vite.

Han forklarte i politiavhør at han låste døra til soverommet så barna ikke skulle se moren død. De gråt og ville vite hva som hadde skjedd. Han svarte at hun sov.

– Han hadde ikke noe ønske om å ta livet av henne, og han savner henne. Dette er åpenbart veldig tøft for ham. Han har mange tanker rundt barna og den situasjonen han har fått dem i, sier hans forsvarer Abbou.

Drap på Nodeland

Kvinna ble kvalt inne på soverommet i deres felles hjem. Flere av parets barn var hjemme da drapet skjedde og faren låste soveromsdøra før han dro og meldte seg for politiet.

Foto: Sander Heggheim/NRK