NRK Meny
Normal

Mener bakmenn står bak

Redd Barna mener politiet må etterforske gutteprostitusjon i Kristiansand. Organisasjonen mener det er bakmenn som står bak.

Konferanse Kristiansand

Rumenske gutteprostituerte i Kristiansand ble diskutert på en konferanse om ungdom og prostitusjon i Kristiansand torsdag.(Arkiv).

Foto: Sandbakk, Per-Kåre / NRK

Redd Barna tror det er bakmenn som organiserer menneskehandelen der rumenske gutter kommer til Kristiansand for å selge sex.

Irene Sande

Irene Sande har i flere år arbeidet med ungdom og sexsalg i Kristiansand kommune.(Arkiv).

Foto: Pedersen, Kjell / NRK

– Det står voksne bak, som hensynsløst utnytter barn som har rett på beskyttelse fra oss voksne, og har tillit til at voksne beskytter dem, sier regionleder i Redd Barna, Inger Turid Tonstad.

– Uhyre risikabelt for barn

Opplysningene om rumenske gutteprostituerte i Kristiansand kom frem på en konferanse om ungdom og prostitusjon i Kristiansand i går.

I en rapport fra 2008 går det frem at slik prostitusjon foregår i Kristiansand.

Det var lederen for prosjektet UngPro, Irene Sande, som fortalte at unge rumenske gutter kommer til byen for å selge sex.

Hun har ingen grunn til å tro at situasjonen er annerledes i dag enn den var i 2008.

Sande leder en tverrfaglig gruppe som jobber med prostitusjonsforebygging i sørlandsbyen.

– Vi har fått informasjon om at det på nettet blir gjort avtaler med gutter fra Romania som kommer opp her og har sex. Guttene drar tilbake eller eventuelt videre til et annet land, sier Sande.

Tor S. Utsogn

Tor S. Utsogn i Fremskrittspartiet sier saken er svært alvorlig. (Arkiv)

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Redd Barna mener det er en svært alvorlig situasjon.

– Dette rammes jo av mange straffebestemmelser. På grunnlag av det bør politiet prioritere å etterforske og finne ut av dette og straffe gjerningsmennene for å hindre at dette utvikler seg, sier Tonstad.

– Hvis dette blir kjent i andre deler av den fattige verden, så er dette uhyre risikabelt for barn og unge, sier hun.

– Veldig alvorlig

Også leder for helse og sosialutvalget i Kristiansand kommune, Tor S. Utsogn fra Fremskrittspartiet, reagerer sterkt på opplysningene om at dette fortsatt pågår i Kristiansand.

– Dette er sannsynligvis et resultat av menneskehandel. Barna reiser trolig mot sin frie vilje, overtalt av andre voksne. Når det er snakk om så alvorlige ting som salg av sex, så dreier det seg nesten alltid om menneskehandel, sier Utsogn.

– Hva kan Kristiansand og myndighetene nå gjøre med dette?

– Det vi først må finne ut er om dette faktisk er barn. Også må vi finne ut hvem som tar pengene fra barna, sier han.

Utsogn mener også at man må finne ut om det er snakk om voksne rumenere som tar med seg barna fra Romania.

– Dersom dette har med tiggerspørsmålet å gjøre, kan det være som politiet har nevnt tidligere, at det er snakk om menneskehandel i forbindelse med organisert tigging. Hvis det er tilfellet, setter dette tiggingen i et enda dårligere lys enn det vi har sett tidligere, sier han.