Hopp til innhold

Offensiv mot ung prostitusjon

Kristiansand har startet offensiv mot unge jenter som selger sex i bytte mot penger, mobiltelefoner, kontantkort og røyk.

Prostitusjon

Kristiansandsungdommer helt nede i 14 år bytter seksuelle tjenester mot sigaretter, mobiler og kontantkort. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Irene Sande

Arbeidet hittil har vært å kartlegge jenters salg av sex i Kristiansand, men Sande sier teamet har fått tips om gutter som selger sex.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Det settes nå inn flere tiltak mot et tjuetalls skolejenter i alderen 14 til 18 år i Kristiansand som selger sex.

Irene Sande, som er koordinator for en tverrfaglig gruppe som jobber med prostitusjonsforebygging, sier målet er å få jentene ut av dette miljøet.

– Vi vil selvfølgelig hjelpe jentene ut av dette - i alle fall de som vil ut av det. Det vi virkelig ønsker er å hjelpe disse jentene til å ta gode valg for seg selv.

Securitas på sexsalg-steder

Et av tiltakene som allerede er på plass er å uroe treffsteder hvor sex-handelen pågår. Politiet har i samarbeid med enkelte huseiere involvert Securitas for å forstyrre virksomheten.

– Secirutas-vakter oppsøker de ulike stedene flere ganger i døgnet for å sjekke forholdene, sier Sande.

Dialog med jentene

Et annet tiltak er at representanter fra det tverrfaglige teamet oppsøker jentene for å snakke om bekymringsmeldinger som har kommet. Sande sier det er vanskelig å nærme seg jenter helt ned i 14 års alderen som selger sex.

Veldig mye skam er knyttet rundt det å bytte og selge seksuelle tjenester, og kan være en utfordring å jentene til å fortelle om sin situasjon.

– Det gjelder i forhold til den enkelte jenta å finne de personene som vi tror hun er nært knyttet til og som jenta kan ha tillit til - for at hun skal våge å snakke om dette, sier Sande.

– Vil tjene mye penger

Selv om jentene selger sex, kan de oppleve det som et overgrep. Sande sier noen jenter selger sex for å få bekreftelser, mens andre jenter liker sex.

– Min tolkning er at de trenger omsorg, de trenger å bli sett og de trenger å bli bekreftet. Dette er også en måte å bli bekreftet på - om man synes det er positivt eller negativt.

– Så har vi andre som sier jeg gjør det fordi jeg vil tjene mye penger og jeg liker sex.

I den tverrfaglige gruppen som nå setter inn en offensiv mot skolejenter som selger sex, har politiet en avgjørende rolle.

– Vi er avhengig av at de etterforsker og prioriterer sakene, men vi er også avhengig av politiet i forhold til de relasjonene de har til enkelte av disse ungdommene. Og politiet har ofte gode relasjoner til dem, sier Sande.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %