NRK Meny
Normal

Mange vil ha svar på hvorfor han måtte gå

Det er mange som krever svar når Sjømannskirken har ekstraordinær generalforsamling lørdag. De vil vite hvorfor kristiansanderen Audun Myhre måtte gå av som generalsekretær.

Generalsekretær i Sjømannskirken Audun Myhre

Audun Myhre trakk seg som generalsekretær i Sjømannskirken. Hvorfor han måtte gå, vil han ikke si noe om. Grunnen er at Myhre har inngått en avtale med hovedstyret der de har blitt enige om ikke å kommentere saken ytterligere.

Foto: Øyvind H. Sæthre / Øyvind H. Sæthre

Men de svarene er det ikke sikkert de får, sier Trygve Jordheim, redaktør for tro- og kirkeavdelingen i avisen Vårt Land.

– Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på. Det har aldri vært en ekstraordinær generalforsamling i Sjømannskirken noensinne, sier Jordheim.

Måtte gå av

Bakgrunnen for den ekstraordinær generalforsamling er at Myhre måtte gå av som generalsekretær i Sjømannskirken med umiddelbar virkning for noen måneder siden.

Årsaken til Myhres avgang er ikke kjent, fordi den har blitt hemmeligholdt av styret.

Ansatte og frivillige i Sjømannskirken har reagert kraftig på generalsekretær Audun Myhres uventede avgang.

Flere styremedlemmer har siden trukket seg i protest.

Gjenværende styremedlemmer og den konstituerte hovedstyreledern har i ettertid kalt inn til ekstraordinær generalforsamling.

Der skal de velge et nytt styre, men mange som er til stede håper også på svar rundt Myhres avgang.

Vanskelig situasjon

Jordheim sier at Sjømannskirken er i en vanskelig situasjon fordi de ikke har noen kultur for vanskelige saker av denne kaliberen.

– Men at det nye styret må få vite mer, det er helt klart. Det har flere av dem som er kandidater allerede sagt, at dersom de skal inn i styret må de få vite hva som ligger bak den vanskelige situasjonen de nå skal jobbe videre med, sier han.

Jordheim mener det er spennende om noe av denne informasjonen også vil nå generalforsamlingen.

– Det er litt opp til det avtroppende styret. Det er de som har inngått en avtale med Myhre om at dette skal være konfidensielt, sier han.

Folk har vært tause som østers rundt omkring. Det gamle styret har ikke sagt noe man kan bli klok på.

Trygve Jordheim, redaktør for tro- og kirkeavdelingen i Vårt Land

Tause som østers

Myhre har inngått en avtale med det forrige styret om å holde grunnen til hans avgang skjult. Det har ført til taushet hos mange, sier redaktøren i Vårt Land.

– Vi er jo like spente på hva det kan være som ligger bak, sier Jordheim.

– Vi har forsøkt å grave i dette i flere måneder, men folk har vært tause som østers rundt omkring. Det gamle styret har ikke sagt noe man kan bli klok på, sier Jordheim.

– Men hva har de å tape på å være mer åpne?

– Det spørs hva dette dreier seg om. Sjømannskirken er kjent for å være åpen og for å ha et profesjonelt informasjonsapparat. Jeg tror ikke de har mye å tape på å si hva som har skjedd, men mer på å fortsatt legge lokk på dette, sier han.

Myhre håper på åpenhet

Også Audun Myhre sa før møtet at han håper på åpenhet om hans avgang når generalforsamlingen møtes i Bergen.

– Selvfølgelig er jeg spent på hva som kommer til å skje. Men det viktigste er at generalforsamlingen og de ansatte får svar på en del av de ubesvarte og viktige spørsmålene som har blitt stilt den siste tiden, sier Myhre.

Han tror dette har skadet organisasjonen, men bare på kort sikt.

– Men på lang sikt, med et nytt styre, så tror jeg omdømmet fortsatt vil være godt i den norske befolkningen, sier han.

– Dersom du hadde fått spørsmål fra det nye styret om å bli generalsekretær igjen, ville du sagt ja?

– Det spørsmålet har jeg jo fått den siste tiden. Det er det nye styret som har dette mandatet. Jeg tror de vil håndtere det spørsmålet til det beste for organisasjonen, sier Myhre.