Må utsette bryllupet for tredje gang

Tone Sand Pedersen har koronautsatt bryllupet tre ganger. Antallet bryllup i Norge har ikke vært så lavt på nesten 100 år.

Tone Sand Pedersen, Anders Hansen

Tone Sand Pedersen og Anders Hansen må vente enda lenger på å få gifte seg.

Foto: Privat

Året 2020 førte med seg skuffelser for mange kommende brudepar. Et av dem er Tone Sand Pedersen og samboer Anders Hansen.

– Vi hadde planlagt å gifte oss i fjor. Med alle de gleder som følger med når det gjelder planlegging, invitere gjester og handle inn, finne kjole, bryllupslokale, kirke og invitere gjester.

Opprinnelig skulle de ha giftet seg i Holum kirke i Mandal i juni 2020. Så ble festen utsatt til oktober samme år. Og så til mai i år. Men med stigende smitte på Sørlandet er bryllupet nå utsatt for tredje gang.

– Min samboer kommer fra Danmark og vi ser ikke for oss at hans familie kan komme på besøk med det første. Vi ønsker heller ikke å gå ned på antall gjester, som er 75.

Paret, som bor i Mandal, har utsatt bryllupet tre ganger på grunn av korona.

Tone Sand Pedersen og samboer Anders Hansen gleder seg til de kan få holde drømmebryllupet.

Foto: Privat

Mange avlyste bryllup

Året 2020 var et stusslig år for inngåelse av ekteskap med 16.200 vigsler i Norge. Det er en nedgang på 19 prosent fra året før. Antallet bryllup har ikke vært så lavt på nesten 100 år.

Årsaken er trolig pandemien og strenge tiltak, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Tallene viser at koronatiltakene fra 12. mars 2020 gjorde at mange utsatte bryllupet. Om dette leder til en økning i 2021, ettersom mange av de utsatte bryllupene kanskje kan gjennomføres i år istedenfor, vil vise seg, sier Ane Margrete Tømmerås i SSB.

Bryllup utsatt for tredje gang

Tone Sand Pedersen og hennes kommende ektemanns ringer har datoen 13.06.2020 inngravert, men bryllupet har ennå ikke funnet sted.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Vil kjolen vil gå av moten?

Den kommende bruden Tone Sand Pedersen synes situasjonen er litt håpløs. Flere ganger har de handlet inn mat og vin med tanke på festen. Nå er bryllups-flaskene gitt bort til venner. De holdt på å gå ut på dato. Det frykter hun kjolen også vil gjøre.

– Nå har vi ikke turt å sette noe ny dato. Brudekjolen henger klar. Men det er jo snart to år siden jeg kjøpte den. Den risikerer jo å gå av moten før vi får giftet oss, ler Sand Pedersen.

Og bryllupstalen må oppdateres kanskje?

– Ja det må den jo. Det må vel inn litt korona-stoff. Planen nå er at vi inviterer familie og forlovere når det går, og så får vi ta den store festen senere. Men vi tør ikke sette noe dato.

Det eneste som er sikkert er at det blir den samme brudgommen!

Kveldskjole til bryllupsfesten.

Bryllupskjolen er hemmelig, men kjolen hun skal skifte til på kvelden kan Tone Sand Pedersen godt vise frem.

Foto: Privat

Heier på brudeparene

Snefrid Linge har 35 års erfaring med bryllupsplanlegging. Det skulle egentlig vært årets travleste dager for Snefrids Hus i Grimstad nå. Men siden koronaen rammet Norge har det vært store hull i avtaleboken.

– Vi må heie på brudeparene! Det er en mental påkjenning å skulle planlegge for noe så stort og spesielt og så må man hele tiden forholde seg til den usikkerheten rundt korona-situasjonen. Jeg håper alle kommende brudepar ikke mister piffen men holder motet oppe, sier Linge.

Hun har i det minste én veldig positiv beskjed til alle som er i tvil om brudekjolen de har kjøpt inn, står seg enda et år:

– Bryllupsmoten har aldri hatt større kontraster enn nå. Alle stiler er aktuelle, fra både minimalisme, til det surrealistiske, til det klassiske, vintage og bohem. Det har jeg ikke opplevd før i mine 35 år i bryllupsbransjen. Så motebildet har i alle fall aldri vært greiere.

Snefrid Linge driver Snefrids Hus i Grimstad.

Snefrid Linge driver Snefrids Hus i Grimstad og har 35 års erfaring med bryllupsplanlegging.

Foto: Kvamsø