Lunde utsetter ett Agder

Aust-Agder Arbeiderparti sammenkaller til ekstraordinært årsmøte i mai for å ta stilling til ett Agder.

May Brit Lunde

May Britt Lunde vil ha ekstraordinært årsmøte om fylkessammenslåing.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

20. mars er det ordinært årsmøte i Aust-Agder Arbeiderparti. Men Aust-Agders største parti kommer ikke til å avklare sin holdning til sammenslåing av Aust-Agder og Vest-Agder på dette møtet.

Ekstraordinært møte

Nå har fylkesstyret, under ledelse av May Britt Lunde, kommet til at partiet bør vente i to måneder, til 29. mai. Da sammenkalles det til ekstraordinært møte, der også holdningen til folkeavstemning avklares. Ved å utsette beslutningen, får kommunepartiene anledningen til først å si sin mening.

Starter debatten

Innstillingen fra det fylkeskommunale utvalget som nå utreder sammenslåing, kommer senere denne måneden. Da ventes det at debatten blant folk bryter ut for fullt.

May Britt Lunde og Laila Øygarden, Aust-Agder Ap

May Britt Lunde og Laila Øygarden, Aust-Agder Ap

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det er fylkesordførerne Laila Øygarden ( Ap) og Thore Westermoen (KrF) som leder utredningene, som skal danne grunnlag for beslutningen om det skal være ett eller to Agder-fylker i framtida. Fylkestingene skal ta stilling i juni.

Folkeavstemning?

Det knytter seg stor spenning til hva Aust-Agder Arbeiderparti bestemmer seg for. Ap er det største partiet og har følgelig stor innflytelse. Viktig er det også om partiet bestemmer seg for folkeavstemning. Da tyder alt på at det blir flertall. Kommunepartiet i Arendal har allerede sagt at det vil ha folkeavstemning, og mye tyder på at det ekstraordinære årsmøtet også vil gå for folkeavstemning.