NRK Meny
Normal

Lori feirer jul i Norge for første gang

Den tilbringes på gata i Kristiansand. – Det er den eneste muligheten jeg har, sier den 18 år gamle tiggeren.

Tigger Kristiansand

Slik skal 18 år gamle Lori fra Romania tilbringe julaften.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Markensgate i Kristiansand er preget av julelys og stemningsfylte mennesker i en travel førjulstid. Ved et enslig juletre sitter 18 år gamle Lori fra Romania. Hun ser opp på de mange menneskene som går forbi midt i julestria.

– Vil du sitte? Lori rekker frem en blå ryggsekk, og smiler:

– Du kan jo ikke sitte rett på bakken når det er så kaldt.

Tilbringer julaften på gata

I år skal Lori feire sin første jul i Norge. Til vanlig reiser hun jevnlig hjem til Romania med pengene hun har samlet inn, og for en måned siden kom hun tilbake til Kristiansand for å samle inn mer. I år trenger Lori alle pengene hun kan få, og hun har derfor lenge

Tigging

Lori tar seg ikke fri julaften.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

visst hva julaften skal brukes til.

– Jeg skal sitte på gata her. Det er den eneste muligheten jeg har. Min bestemor er alvorlig syk, og pengene jeg får inn går til medisiner og behandling i Romania, forteller hun.

Kommunen tilbyr soveplass på nedlagt skole

Nettene tilbringer Lori i kjelleren til nedlagte Kongens gate skole. Her får byens tiggere mulighet til å sove i en varm seng gjennom den kalde vinteren, etter vedtak fra politikerne.

Einar Hansen i Kristiansand Eiendom forteller at det er mange som benytter seg av tilbudet.

– Til vanlig er det rundt 17–18 tiggere som benytter seg av soveplassene, og på det meste har vi hatt 32. Men i jula reiser de fleste hjem til familie, og det er kun to-tre stykker som blir igjen, sier Hansen.

Lori er dermed, sammen med mor og far, de eneste som blir igjen når de andre tiggerne har dratt. I år har ikke familien samlet inn nok penger til å reise hjem. Hun er usikker på hvordan julaften kommer til å bli.

– Det kommer an på hvor mye penger jeg har klart å samle inn. Noen dager har jeg råd til mat, andre dager ikke. Mange mennesker som går forbi er snille, mens noen sier «ha deg vekk», sier Lori.

Sammen med ektemannen har hun i tillegg en to år gammel sønn. Ektemann og sønn bor på en annen plass i byen.

– Jeg vet ikke hvordan julen kommer til å bli, men jeg er i hvert fall glad for at jeg har et varmt sted å sove. Det er kanskje ikke så mange mennesker i gatene på julaften, men jeg kommer i hvert fall til å sitte her uansett. For hva annet skulle jeg gjort?

Kongens gate skole i Kristiansand

I kjelleren til nedlagte Kongens gate skole får tiggere tilbud om dyne og seng. Frelsesarmeen er blant organisasjonene som samarbeider om tilbudet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK