Hopp til innhold

Lite vann hindrer laksen

Lite nedbør gjør at laks og sjøørret ikke kommer opp i gyteelvene på Sørlandet som ikke er regulert. Foreløpig står laksen i sjøkanten ved elveutløpet og venter.

Lite nedbør gjør at laksen og sjøørret ikke kommer opp i gyteelvene på Sørlandet som ikke er regulert. Foreløpig ligger laksen i sjøkanten ved elveutløpet og venter.

Leder i Søgne og Songdalen elveeierlag, Espen Halvorsen, står i sjøkanten hvor han vet at fisken står og venter.

I år er det et problem at regnet ikke har kommet.

Sørlandet har hatt den varmeste og tørreste junimåned på 44 år, og det merkes i de uregulerte elvene.

Med lite vann i elvene blir laksen stående i sjøkanten og venter på at det skal bli nok vann i elva slik at fisken kan komme opp for å gyte.

Får ikke solgt fiskekort

Laks

Bendik Skarpeid Egeland har tatt den største laksen i Søgne- og Songdalselva noensinne. Laksen ble tatt for to år siden og veide 11,8 kilo.

Foto: Privat/Vetle Kjærstad

– Utfordringen nå er at det ikke er nok vann i elva og fisken står bare og venter på vann. Og da får ikke vi solgt så mange fiskekort, for å si det rett ut, sier lederen i elveeierlaget.

Søgne- og Songdalselva fikk laks og ørret tilbake for fem år siden.

Foreløpig er bestanden skjør.

– Her i elva har vi en laksebestand som er veldig sårbar. Den er helt ny og det er ikke veldig mange år at elva har vært produktiv. Vi begynner nå endelig å få en stabil oppgang når det gjelder gyting av laks, sier Halvorsen.

Elva har få hindringer for laksen, men nå er vannstanden så lav at fisken ikke klarer å gå opp stryket ved prestegården.

– Det har vært tett regn i noen dager nå. Først så blir jorda god og våt, også begynner det å renne av. Hadde vi fått mellom 70–100 millimeter regn i løpet av en uke nå, så hadde det blitt bra, sier han.

Noen regndråper i kulpen i formiddag betyr håp om bedre fisketider. Noen fisk har kommet seg opp elva, men foreløpig står de fleste og venter i sjøen ved elveutløpet.

Med regnet våkner optimismen og drømmen om å ta storfisken i elva.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren