NRK Meny
Normal

Lever godt med Tourettes syndrom

FrP-politikeren har Tourettes syndrom, noe som kan være en fordel i politikken.

Christian Eikeland
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Formannen i FrP i Vest-Agder, Christian Eikeland, forteller nå åpent om sitt Tourettes syndrom. 

 

Turbulente ungdomsår

Den 25 år gamle anleggsarbeideren fra Søgne jobber i sitt fars firma. Det har vært litt turbulent i tenårene. Det forteller hans far, Svein Eikeland. Far og sønn jobber i samme firma. - Det var veldig mye på skolen, men nå går det så mye bedre. Vi som kjenner ham merker han har Tourettes, men i det hele går det bra. Han er av og til litt hissig mot faren av og til, men jeg har ingen grunn til å klage, forteller Svein Eikeland.

   

 

Svein og Christian Eikeland
Foto: Svein Sundsdal / NRK

 Enklere nå

Christian Eikeland, formannen i Vest-Agder Fremskrittsparti, forteller om sin tenåringstid. - Tourettes er enklere for meg nå enn i tenårene og en del år tilbake. Før var det vanskelig å kontrollere lyd og bevegelse, sier Christian Eikeland. Tourettes innebærer at man kommer med ukontrollerte lyder og bevegelser. Dette kalles tics. Lydene kan av og til bestå av upassende ord eller setninger.

Lærevansker

- Ticks medfører konsentrasjon og lærervansker. Jeg måtte ha oppmerksomhet fra lærere og medelever. Det førte til lærevansker for meg og elevene rundt meg. Jeg ville jo ha oppmerksomhete, forteller FrP-formannen i fylket.

Fingeren

Men Eikeland greier også se humoristisk på sitt syndrom.- Da jeg var ung, var jeg aktiv i idretten.  Jeg rakk fingeren til dommeren ufrivillig. Det førte til at jeg ble utvist fra banen. I dag er det morsomt, men som 14-åring var ikke det gøy, medgir Eikeland.

Åpen om Tourettes

25-åringen har aldri lagt skjul på sitt syndrom. - Jeg har alltid vært åpen om dette. Han anbefaler alle andre som har Tourettes om å være åpen. Eikeland kjenner også andre i politikken med samme utfordringer som ham. - Men de ønsker ikke å stå fram, sier søgnemannen.

Fordeler  i politikken

FrP-politikeren mener at Tourettes også kan gi ham fordeler. - Jeg føler at man går 100 prosent for ting, og setter meg 100 prosent inn i en sak. Jeg kan ikke ha noe uoppgjort og må fullføre saken. Og i en politisk sammenheng kan dette være en fordel for meg. Jeg føler jeg mestrer og bruker mer tid på noe man er interessert i, avslutter Christian Eikeland som til helga skal på partiets landsmøte.

Flere tusen med Tourettes

Tourettes syndrom  oppgies til 1-8 pr. 10 000 gutter og 0,1-6 pr. 10 000 jenter (1,5). Alvorlighetsgrad av symptomene varierer mye, og de barna som kommer til hjelpeapparatet representerer som oftest den mer alvorlige del av symptomspektret. (Hentet fra Legeforeningens nettside.)