Krakk i bruktbåt-markedet

Markedet flommer over av bruktbåter og mange båteiere sliter nå med å selge sine brukte farkoster. Samtidig synker prisene.

båthavn

Finn.no svømmer over av salgsannonser på fritidsbåter. Hele 16.246 båter er i dag til salg. Kun 220 personer søker etter ny båt på annonse-nettstedet.(illustrasjonsfoto)

Foto: Berge, Asbjørn Odd / NRK

Ifølge annonseselskapet Finn.no har det til nå i år vært nesten 25 prosent flere bruktbåtannonser enn på sammen tid i fjor. Og omsetningen går tregt.

- Har hopet seg opp

Mens sørlandske båtprodusenter var meget optimistiske og økte salget under Norges største båtmesse tidligere i vår, så sliter båteiere med å bli kvitt sin gamle båter.

Daglig leder Birger Hægeland i Sjøsport i Kristiansand tror at nettopp det høye salget av nye båter gjennom mange år, nå slår tilbake i bruktmarkedet.

– Hvis man ser 10 - 15 år tilbake så har det vært solgt utrolig mange nye båter. Disse båtene forsvinner ikke fra markedet - og da vil det hope seg opp til slutt, sier Hægeland.

Ingen respons

NRK har snakket med en av de mange som har lagt båten ut for salg. Roar Henriksen i Kristiansand forsøker å selge sin fem år gamle 19 fots daycruiser på Finn.no. Hittil har han ikke fått en eneste reaksjon på annonsen.


- Responsen har vært lik null. Jeg hadde nok ventet i alle fall at en telefon hadde ringt, så jeg er litt overraska, sier han.

Henriksen er ikke den eneste som sliter med å selge båten denne våren. For ifølge Finn.no var det første uke i mai i år 26 prosent flere bruktbåtannonser enn samme samme uke i fjor.

Lav etterspørsel og lave priser

Liten etterspørsel slår ut i prisene.

Jan T. Nilsen som blant annet driver med bruktbåtsalg i Arendal anslår at snekkeprisene har fallt med 40 prosent i forhold til for tre år siden.

sjekter

Verst er bruktbåt-markedet for eiere av eldre snekker og trebåter. (ill.foto)

Foto: Berge, Asbjørn Odd / NRK

Også daglig leder i Sjøsport, Birger Hægeland, merker at prisene på brukte båter er fallende.

– Det kan se sånn ut. Men handler du bruktbåt hos en forhandler så kan vi få litt mer for den. Vi kan gi en form for garanti og folk føler seg litt tryggere på å handle hos en autorisert forhandler, sier båtforhandleren.

Men Roar Henriksen som prøver å selge båten, hva gjør han?

– Jeg tror rett og slett at jeg venter med å selge båten, sier Henriksen.

Båt på bål

Denne gamle og utslitte båten er det ikke lenger håp for.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK