NRK Meny
Normal

Hanne Kolstø hylles for ny plate

Med strålende kritikker for sin ferske soloplate er det en godt fornøyd Hanne Kolstø som tropper opp på SørlandsScenen. Du møter Sunnmøringen som har Sørlandet i sitt hjerte, onsdag ettermiddag i NRK P1.

Hanne Kolstø utenfor NRK Kristiansand

Hanne Kolstø søkte hjem til Sunnmøre for å lage sin tredje plate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

«Stillness and Panic» er Hanne Kolstøs tredje soloplate på like mange år.

For å jobbe med plata søkte Hanne Kolstø stillheten i barndommens rike på Sunnmøre.

– Jeg flyttet rett og slett hjem til foreldrene mine en stund. Jeg trengte å hente meg inn etter en hektisk periode, forteller Hanne Kolstø som fortsatt har leilighet i Kristiansand.

Tilbake til barndommen

– Jeg fikk nøkkelen til bedehuset i Sykkylven der jeg sang i barnekoret som liten. Der var det både orgel, Steinway flygel, korpstrommer og alle mulige rare ting. Så der satt jeg og skreiv tekster til plata mi. Det var så fint å være der at jeg ringte produsenten min og spurte om han ville pakke fiskesakene sine og komme å produsere plata mi i Sykkylven, smiler hun.

– Og hva betyr de gode anmeldelsene du har fått for plata?

– Gode kritikker er alltid hyggelig, innrømmer hun. – Men det som er ekstra bra denne gangen er at folk tydeligvis har lyttet til tekstene mine og trekker frem innholdet i dem. Det jeg skriver om er en endeløs forskning på meg selv. I og med at jeg gir ut en plate hvert år, blir tekstene mine nesten som en dagbok

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hanne Kolstø med t-skjorte Kristiansand

Kolstø har funnet roen i Kristiansand og trives svært godt i sørlandsbyen, som er basen hennes.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Kontraster

– Jeg er opptatt av kontraster. Både det mørke og det lyse, det ekstremt vakre og det ekstremt kjipe. Det er spennet mellom ytterpunktene som setter i gang prosesser hos meg. Jeg vil ikke gå i detalj om hva jeg skriver om, det kan folk lytte seg frem til selv. Men sangene mine er klar tale i, slår Kolstø fast.

– Hvordan jobber du med låtene dine?

– Musikken kommer lett til meg, forklarer Hanne Kolstø. – Gjerne mens jeg klimprer på gitar. Mens tekstskrivingen gir meg mer motstand og jeg jobber mye med tekstene. Jeg leser mange bøker, kan få inspirasjon fra alt fra tv-serier, filmer, psykologi, filosofi, setninger folk sier og så videre. Det er et samle-arbeid som jeg skriver ned i en bok. Og til slutt blir det som et puslespill hvor setninger og melodi skal passe sammen.

Trenger roen

Ro har vært viktig for Hanne Kolstø dette året. I vår, etter mye reising med mye spilling og travle dager, søkte hun stillheten i Lofoten.

– Jeg går mye i fjellet, får mye stillhet og tid til å tenke. Jeg trenger mye tid til å tenke, understreker hun. Og da jeg skulle reise derfra kom tårene og jeg skjønte at jeg ikke var ferdig med Lofoten. Så jeg skal tilbake dit.

Base i Kristiansand

Men fremdeles har Hanne Kolstø det hun kaller verdens fineste leilighet i Kristiansand. Hun har bodd i sørlandsbyen i elleve år og med mye reising føler hun at Kristiansand er den trygge basen i tilværelsen.

– Jeg føler meg fortsatt veldig hjemme i Kristiansand, men jeg vet ikke hvor jeg ender til neste år. Kanskje Tyskland eller Bergen, eller jeg vet ikke. Nei, det er trist å snakke om å kanskje kvitte seg med boligen i Kristiansand, så jeg får se.

Mange vil ha en bit av Hanne Kolstø fremover. Hun skal spille på By:Larm, på Øyafestivalen og er allerede booket til flere andre festivaler. I mars blir det norgesturné og i april skal plata gis ut i England. Så selv om jeg sier at jeg skal ta det med ro, blir det travle tider, ler en fornøyd Hanne Kolstø.

Og det er også en fornøyd musikkanmelder som skal plassere «Stillness and Panic» på anmelderskalaen fra en til ti. Øyvind Nyvoll er full av lovord når han er på plass i ukas Musikksnakk torsdag mellom halv fem og fem.

Hanne Kolstø i radiostudio

Hanne Kolstø har fått gode kritikker for sin tredje plate.

Foto: Janne Aateigen / NRK