Knausgård bidrar i 22. juli-bok

Karl Ove Knausgård bidrar sammen med 25 andre norske forfattere til en antologi som skal minnes og videreføre engasjementet til de drepte på Utøya. Fortjenesten av boksalget går til Afrikas horn.

Karl Ove Knausgård

Forruten Karl Ove Knausgård deltar blant andre Jon Michelet og Jon Fosse til verket, der overskuddet går til sultbekjempelse ved Afrikas horn. (Arkivfoto)

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Den 21. juli ble det samlet inn penger på AUFs sommerleir på Utøya til støtte for sulterammede i Somalia. Dagen etter ble Norge forandret.

Til inntekt for Afrikas horn

Men sulten vedvarer, og derfor har Eirik Ingebrigtsen og Gunstein Bakke fått med seg forlaget Oktober og et knippe forfattere og laget en antologi, et verk med tekster av forskjellige forfattere, for å minnes og videreføre engasjementet til ungdommene som falt for massemorderen på Utøya.

Antologien har fått tittelen Respons 22/7, og overskuddet av boksalget går via Røde Kors til nødhjelpsarbeid på Afrikas horn, skriver NTB.

Skrevet i august

Tekstene er nesten uten unntak skrevet i august 2011 - kort tid etter at terroren rammet.

Blant de 26 forfatterne som har bidratt til boka finner vi Kristine Næss, Pedro Carmona-Alvarez, Jon Fosse, Karl Ove Knausgård, Jon Michelet, Monica Aasprong og Beate Grimsrud.

Alle forfatterne har i likhet med forlaget gjort dette gratis.

Tekstene er skrevet på individuelt vis og antologien rommer over flere sjangre.

Sterke inntrykk for stjerneforfatter

Karl Ove Knausgård var 22. juli i Danmark, mens han til daglig bor i Sverige. Dagene etter terrorangrepet fikk han imidlertid klarhet i hva nasjonalfølelse er.

– Det stod klart for meg hva det vil si å være norsk de dagene. Det visste jeg ikke før, fortalte Knausgård til NRK.no for en tid tilbake.

Forfatteren har også fortalt at han gråt i flere dager etter 22. juli.