Hopp til innhold

– Gråt så fælt at jeg ikke kunne se tastaturet

Karl Ove Knausgård forteller om avslutningen av siste bind i «Min kamp»-serien. Se intervjuet med Bokprogrammet allerede nå, inkludert bortklipte scener.

Video sd-MKTF01002011AA

VIDEO: Karl Ove Knausgård om «Min kamp 6».

  • Knausgård snakker om Hitler: Se bortklipte scener fra TV-intervjuet nederst i artikkelen.

– Da jeg skrev slutten på «Min kamp 6», gråt jeg så fælt at jeg ikke kunne se tastaturet. Og det var også hele poenget, jeg ville at det skulle munne ut i det, forteller Karl Ove Knausgård om avslutningen.

Sjette og siste bind i «Min kamp»-serien har vært utsatt flere ganger, men nå nærmer det seg endelig utgivelsesdato. Hva tenker forfatteren selv om det litterære maratonløpet han akkurat har gjennomført? NRKs Bokprogrammet dro på hjemmebesøk til Karl Ove Knausgård i Ystad i Sverige.

LES OGSÅ: Knausgård om 22. juli

Hvordan lyder avslutningen?

Min kamp 6 omslag

«Min kamp 6» utkommer i november.

Foto: Forlaget Oktober

«For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det.»

Slik lyder første setning, i første bind, i selvbiografien. Mye spenning har vært knyttet til den siste setningen i siste bind, som ifølge forfatteren har vært klar siden før han påbegynte bøkene.

Setningen har fungert som en slags motor og ledestjerne i arbeidet med de seks bindene, forteller han.

– Setningen har vært et slags mentalt sted, som jeg hele veien har visst at bøkene skulle munne ut i, sier Knausgård.

Selv stykker han opp den selvbiografiske romanserien i to deler.

Bind en, to og seks hører sammen, det er samme type bøker, mens bind tre, fire og fem er mer narrative og handler om et barn som blir voksen, mener forfatteren.

LES OGSÅ: Norske folkeeventyr vekker anstøt i USA

– Dempet seg underveis

Ifølge forfatteren selv har han overskredet mange grenser, både litterært og sosialt, med de selvutleverende bøkene. Han erkjenner likevel at han har vært nødt til å modifisere seg litt, i forhold til den opprinnelige planen.

– Jeg har ikke vært så kompromissløs som jeg opprinnelig ville. Prosjektet begynte kompromissløst, men viljen har blitt slipt og justert ned underveis, på grunn av trykket fra offentligheten, forteller Knausgård til NRK.

Den flere tusen sider lange selvbiografien har vært et slags frihetsprosjekt, forteller forfatteren, hvor hensikten har vært å bli fri fra selvforakt og skam.

LES OGSÅ: Bok begynte med voldsom krangel

Bortklipte scener fra intervjuet

Bind seks i «Min kamp»-serien har flere essayistiske partier, hvor Adolf Hitlers «Mein Kampf» blir omtalt og undersøkt.

Knausgård forklarer at det var befriende å skrive om noe annet enn seg selv. Han har blant annet interessert seg for gnisninger mellom individet og kollektivet.

– Det er derfor jeg har skrevet om Hitler og nazismen, fordi det har med dette å gjøre, forteller han.

Video mktf-knausgard-nett-u

Knausgård om Adolf Hitlers 'Mein Kampf'

LES OGSÅ: Kjærstad: - Kritikerne forført av Min kamp

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober