NRK Meny
Normal

Dødelig katteaids påvist

Katteaids er påvist på flere tamme katter. Sykdommen kan ikke kureres, og må stoppes før vi får en epidemi, melder Dyrebeskyttelsen.

Katteaids
Foto: Dyrebeskyttelsen Hordaland

I løpet av kort tid er FIV-viruset, bedre kjent som katteaids, påvist på flere katter i Farsund.

- Katteaids er en dødelig virussykdom som det ikke finnes noen kur for. At denne sykdommen nå er brutt ut - må vi ta på alvor, melder Dyrebeskyttelsen i Farsund.

Sykdommen heter egentlig Felint Immunsviktv Virus (FIV). FIV er tilsvarende HIV blant mennesker, men smitter bare ved bitt.

Katteaids kan ikke smitte til mennesker eller andre dyr.

 

Anja Skog og Sissel Storm
Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Symptomer

Det kan være vanskelig å oppdage smitten på katter som til daglig får godt stell. Symptomer er rennende nese og øyne, svekket allmenntilstand, og sår som ikke leges eller infleksjoner som aldri går over.

Katteaidsen er svært alvorlig, fordi den bryter ned immunforsvaret. Kattene dør ofte av lungebetennelse eller av små sår som ikke gror men utvikler seg til enorme krater i kattekroppen. Disse kattene lider en pinefull død, ifølge Dyrebeskyttelsen.

Tiltak mot spredning

Spredning av katteaids kan stoppes ved hindre at smittet katt kommer i kontakt med andre katter. Viruset smitter gjennom blod. Som oftest skjer det når katter sloss - og når hannkatten biter hunnkatten i nakkeskinnet under parring.

Dyrebeskyttelsen råder derfor katteeiere til kastrere hannkattene for å unngå smitte gjennom slagsmål. Hunkatten bør steriliseres så hun ikke tiltrekker seg ukastrerte hankatter.