NRK Meny
Normal

Kartlegger datasikkerheten i oljebransjen på Sørlandet

I vår skal datasikkerheten til noen av Norges fremste offshorebedrifter kartlegges. I fjor ble minst 50 norske bedrifter i oljebransjen varslet om dataangrep.

Anne-Grete Ellingsen

Oljebransjens datasikkerhet skal kartlegges, forteller Anne-Grete Ellingsen som leder oljebedriftene i NODE på Sørlandet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mange norske oljebedrifter frykter industrispionasje ettersom de har utviklet egen teknologi som andre land og bedrifter kan være interessert i. De offshorerelaterte bedriftene på Sørlandet er noen av landets fremste når det gjelder teknologi og kompetanse.

Øke kompetansen rundt sikkerhet

Nå skal den sørlandske IT-klyngen Digin sammen med NODE gjennomføre en undersøkelse. Digin består av om lag 60 bedrifter med datakompetanse på Sørlandet.

–Vil vil fokusere på oppmerksomheten rundt datasikkerheten i bedriftene. På bakgrunn av resultatet vil vi se om kompetansen rundt sikkerhet må økes, sier Anne-Grethe Ellingsen. Hun leder klyngen av sørlandske oljebedrifter i NODE.

Anne-Grete Ellingsen

Anne-Grete Ellingsen i NODE-klyngen sier de vil fokusere på datasikkerheten.

Risiko

Ellingsen mener bedriftenes stadig avhengighet av data og internett kan være en risiko. Frykten er at patenter og kundeinformasjon skal bli stjålet.

Anne Torunn Hvideberg

Anne Torunn Hvideberg er prosjektleder i Digin, som består av 60 IT-bedrifter på Sørlandet.

Foto: Privat

– Vi lever jo i en åpen verden og er avhengig av dataoverføringer. Det vil alltid være en fare for hackere og innbrudd i datamaskiner slik at informasjon fra selskapene kan bli spredd, sier Ellingsen til NRK.

Ellingen kjenner ikke til sørlandsbedrifter som har vært utsatt for spionasje der teknologi har blitt stjålet eller kopiert.

– Det er bedrifter innen visse bransjer som vi vil undersøke, sier Anne Torunn Hvideberg, prosjektleder i Digin.

Hvideberg mener det er viktig å vite hva slags sikkerhetsverdier bedriftene har slik at ikke mye av teknologien blir tilgjengelig.

– Vi ønsker å se hvor bedriftene står i dag og hva som må gjøres videre, forteller prosjektlederen i Digin.

Oljebedrifter utsatt for dataangrep

I fjor varslet Nasjonal Sikkerhetsmyndighet 50 bedrifter i oljebransjen om dataangrep og 250 andre bedrifter ble varslet om mulig angrep.

Onsdag klokken 13 legger PST fram sin årlige trusselvurdering.

Forrige uke fortalte NRK om to utenlandske forskere som ble utvist. De arbeidet ved Universitetet i Agder med vindmølleforskning. Sikkerhetsmyndighetene mener de hadde tilegnet seg kunnskap til å utvikle styringsenheter på missiler, noe de nekter for.