NRK Meny
Normal

Kamp mot bonusordning

Ordføreren i Kristiansand vil at flere byer i Norge slår seg sammen for å hindre at bonusordning på flyreiser innenlands gjeninnføres.

Illustrasjonsfoto
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Hvis det på nytt blir lov å gi bonuspoeng for innenriks flyreiser, frykter ordfører Jan Oddvar Skisland at det vil bli mindre konkurranse i lufta.

Bonusordningen kan bli gjeninnført etter 1. mai.

Nå har han invitert ordførerne i ni byer til et kampmøte mot bonus.

- Hvis vi samlet legger et press mot bonusordning, så tror jeg vi kan få avgjørelsen raskt, sier Skisland.

- Ødelegger det frie markedet

Konkurransetilsynet forbød våren 2002 SAS Gruppen med SAS, Braathens og Widerøe å gi bonuspoeng på innenriksreiser. Til da hadde bonusprogrammene gitt rett til omlag 400.000 gratisreiser i Norge hvert år. Dette ødela for flyselskaper som ville inn på markedet, mente tilsynet som støttes av Skisland.

- Det frie markedet ødelegges. Mange av de mellomstore byene er avhengige av et fritt marked for å kunne få flere flyselskaper inn og dermed konkurranse på rutene, sier Skisland

Prøveordning fram til 1. mai

Politikerne godtok bonusnekt innenriks i fem år som en prøveordning, og ordningen kan gjeninnføres fra 1. mai. Men ordførerne i ni byer, blant andre Harstad, Ålesund, Tromsø og Bodø, vil kjempe mot en gjeninnføring.

Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian sier selskapet er glad for det:

Ordningen ble jo stoppet for å få konkurranse på norske innenriks-flygninger, og da kom Norwegian på banen. Så dette engasjementet mot bonus - ser vi positivt på, forteller Ellingsen