NRK Meny
Normal

Jubler for Conchita-seier

Forbundet for transpersoner jubler etter at 1,4 millioner nordmenn så dragartist Conchita vinne Eurovision Song Contest. De jubler for en seier som var mer enn stemmer til den beste melodien.

Kristiansander jubler for MGP vinner

Forbundet for transpersoner jubler. Leder Thomas Thea Kathrine Gjestland , mener det var viktig at Conchita vant Eurovision Song Contest.

– Jeg håper at dette, i det lange løp, er med på å gjøre livet for transer litt lettere, sier Thomas Thea Kathrine Gjestland, som er leder for forbundet i Norge.

– Vi trenger forbilder som står frem, fordi de aller fleste gjemmer seg godt inne i skapet, helst med hengelås og kjetting utenpå, sier Gjestland, som bor i Kristiansand.

Conchita Wurst: «Rise like a Phoenix»

SAMLET OVER MILLIONEN: Over en million mennesker så Conchita Wurst vinne konkurransen.

Foto: Frank Augstein / Ap

«Den skjeggete damen» vant

Hele Europa har fått med seg at «den skjeggete damen» fra Østerrike, Conchita Wurst, klarte å synge seg rett inn i hjertene til publikum og vinne Eurovision Song Contest i helgen.

Wurst er egentlig en mann, bak sminken skjuler dragartisten Tom Neuwirth seg.

Gjennom sitt alter ego Conchita Wurst har han i flere år gjort seg bemerket som artist i hjemlandet, og oppmerksomheten har heller ikke latt vente på seg i Eurovision Song Contest.

Skjegget bærer Wurst for å markere at det skal være lov å være annerledes.

– Dette er ikke bare for meg. Det er for alle der ute som tror på en fremtid med fred, toleranse og kjærlighet, sa Conchia etter seieren.

– Det at Conchita står frem og viser at vi er flere enn bare hankjønn, hunkjønn og streite mennesker er viktig. Conchita bygger en bro mellom disse uttrykkene. Det er det som gjør det spennende, sier Gjestland.

Etter hvert vil flere se at dette er normale mennesker som har litt flere uttrykk enn ett

Thomas Thea Kathrine Gjestland

Kan hjelpe folk ut av skapet

Thomas Thea Kathrine Gjestland kler seg som både mann og som kvinne, det kan variere fra dag til dag.

– Det tok meg 30 år fra jeg begynte å tenke dette til jeg stod frem for å vise hvem jeg er. Mange lever i skapet hele livet sitt, sier Gjestland.

Nå tror Gjestland at en opptreden som den i helgen kan hjelpe flere til å komme ut av skapet.

– Det er helt sikkert.

– Så sånn sett er det en viktig seier i Eurovision Song Contest, ikke bare i forhold til om det var den fineste sangen som vant?

– Ja. Man kan lese mange kommentarer i kommentarfelt etter seieren. Mange mener dette er verdens styggedom, og snart faller vesten i grus. Men det betyr også at en god del mennesker tenker at det går an å være slik, sier Gjestland.

– Og etter hvert vil flere se at dette er normale mennesker som har litt flere uttrykk enn ett, sier Gjestland.

Conchita Wurst og Østerrike vant Eurovision Song Contest 2014.