NRK Meny
Normal

Høysesong for salater

Her finner du oppskrift på salater, sommerdressing og rabarbra- og jordbærsuppe.

Potetsalat
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Sommer er høysesong for salater, og det er bare fantasien som begrenser varianter av salat.

I formiddagssendinga onsdag 11. juni, hadde programleder Kjell Pedersen besøk av Ove Åsen, mangeårig kokk på Hotell Norge i Kristiansand.

Han hadde tatt med seg oppskrifter, både på salater og sommerdessert.

Potetsalat med peanøtter og rødløk:

Dette trenger du:

500 gr poteter rosvald, amaldine eller mandelpotet. 100 gr peanøtter. 1 stk rødløk. Vårløk eller gressløk. Søltørkede tomater, semitørkede. Olivenolje. Eddik eller balsamico. Salt. Pepper.

Ove Åsen

Ove Åsen, kokk på Hotell Norge i Kristiansand med sin potetsalat.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Slik gjør du:

Kok potetene og del de i to på langs, ha i peanøtter, kutt rødløken i tynne skiver, bruk det grønne på vårløken og kutt det i tynne ringer, kutt semitørkede tomater i biter, ha over olje og balsamico, salt og pepper og bland det hele forsiktig.

Rucculasalat med tomater og rødløk:

En salat med smak i

1 pakke ruccola. ¼ rødløk. 3 tomater. 50 gr ristede pinjekjerner. 6 ss olivenolje.2 ss Balcamico. Salt. Pepper.

Slik gjør du:

Skyll ruccolasalaten og del den i to. Kutt tomatene i skiver og del den i små biter og finkutt rødløk. Rist pinjekjernene i tørr panne. Ha olje,salt og pepper sammen med løk og tomater og ha det hele over salaten. Dryss over pinjekjerner.

Stekt hjertesalat:

Sommertilbehør som spekeskinke

Kutt hjertesalat i 4 båter, ha olje i panna og stek den et par minutter med litt salt og pepper.

Romanosalat:

Med vannmelon og olivenolje

Kutt romanosalaten i grove biter. Kutt vannmelon i litt grove biter og hell over litt olivenolje. Stekt asparges med sesamfrø. Stek asparges i panne eller på grill. Stek asparges i panne med litt olje og salt og pepper. Hvis man bruker grill kan du smøre de med olivenolje og ha på salt. Stekes 3 minutter. Stek sesamfrø i tørr panne. Ha disse på en tallerken og rull aspargesen i frøene.

Godt tilbehør til skinke, eller grillmat.

En sommerdressing grønn pesto:

2 dl Olivenolje. 3 ss Pinjekjerner. 3 ss reven Parmensan. 2 fedd Hvitløk. ½ potte Basilkum. Salt. Pepper.

Denne sausen er meget god til tomat, på toppen av en pizza.

Rabarbra og jordbærsuppe:

Med lime og rømme

Rabarbra og jordbærsuppe

Rabarbra og jordbærsuppe med lime og rømme.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

650 gr jordbær (150 gr til pynt), 500 gr rabarbra, 2 lime, 400 gr sukker, 1 vaniljestang, 2 dl vann, 1 boks seterrømme eller crème, raiche.

Slik gjør du:

Skrell og kutt rabarbraen i biter. Rens og del jordbær (til pynt) del syv jordbær i 4 og legg de for seg selv med litt sukker på. Del limen i 4. Kok jordbær, rabarbra, lime og sukker med en åpnet vaniljestang i 20 minutt.