Sommer er høysesong for salater, og det er bare fantasien som begrenser varianter av salat.
I formiddagssendinga onsdag 11. juni, hadde programleder Kjell Pedersen besøk av Ove Åsen, mangeårig kokk på Hotell Norge i Kristiansand.
Han hadde tatt med seg oppskrifter, både på salater og sommerdessert.
Potetsalat med peanøtter og rødløk:
Dette trenger du:
500 gr poteter rosvald, amaldine eller mandelpotet. 100 gr peanøtter. 1 stk rødløk. Vårløk eller gressløk. Søltørkede tomater, semitørkede. Olivenolje. Eddik eller balsamico. Salt. Pepper.
Slik gjør du:
Kok potetene og del de i to på langs, ha i peanøtter, kutt rødløken i tynne skiver, bruk det grønne på vårløken og kutt det i tynne ringer, kutt semitørkede tomater i biter, ha over olje og balsamico, salt og pepper og bland det hele forsiktig.
Rucculasalat med tomater og rødløk:
En salat med smak i
1 pakke ruccola. ¼ rødløk. 3 tomater. 50 gr ristede pinjekjerner. 6 ss olivenolje.2 ss Balcamico. Salt. Pepper.
Slik gjør du:
Skyll ruccolasalaten og del den i to. Kutt tomatene i skiver og del den i små biter og finkutt rødløk. Rist pinjekjernene i tørr panne. Ha olje,salt og pepper sammen med løk og tomater og ha det hele over salaten. Dryss over pinjekjerner.
Stekt hjertesalat:
Sommertilbehør som spekeskinke
Kutt hjertesalat i 4 båter, ha olje i panna og stek den et par minutter med litt salt og pepper.
Romanosalat:
Med vannmelon og olivenolje
Kutt romanosalaten i grove biter. Kutt vannmelon i litt grove biter og hell over litt olivenolje. Stekt asparges med sesamfrø. Stek asparges i panne eller på grill. Stek asparges i panne med litt olje og salt og pepper. Hvis man bruker grill kan du smøre de med olivenolje og ha på salt. Stekes 3 minutter. Stek sesamfrø i tørr panne. Ha disse på en tallerken og rull aspargesen i frøene.
Godt tilbehør til skinke, eller grillmat.
En sommerdressing grønn pesto:
2 dl Olivenolje. 3 ss Pinjekjerner. 3 ss reven Parmensan. 2 fedd Hvitløk. ½ potte Basilkum. Salt. Pepper.
Denne sausen er meget god til tomat, på toppen av en pizza.
Rabarbra og jordbærsuppe:
Med lime og rømme
650 gr jordbær (150 gr til pynt), 500 gr rabarbra, 2 lime, 400 gr sukker, 1 vaniljestang, 2 dl vann, 1 boks seterrømme eller crème, raiche.
Slik gjør du:
Skrell og kutt rabarbraen i biter. Rens og del jordbær (til pynt) del syv jordbær i 4 og legg de for seg selv med litt sukker på. Del limen i 4. Kok jordbær, rabarbra, lime og sukker med en åpnet vaniljestang i 20 minutt.