Rekorhøyt strømforbruk i 2010

Aldri før har sørlendingene brukt så mye strøm i løpet av ett år, og i løpet av en desembermåned som i år.

Folk fyktar sjokkrekning på straumen

Vi går mot både ny desember og årsrekord i strømforbruk på Agder og folk frykter sjokkregning. (ill.bilde)

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det kan Agder Energi konkludere med nå, når det kun gjennstår tre dager av 2010.

– Vi forventer å få en forbrukstopp i desember måned og vi tror også at året 2010 blir det høyeste forbruksåret vi har hatt noensinne. Det sier avdelingsleder hos Agder Energi nett, Vidar Jakobsen.

Likevel billigst i sør

Kulda har holdt sitt kalde grep om oss lenge nå, og det er ingen tvil om at mange ikke akkurat ser fram til neste strømregning med glede.

Høye strømpriser påvirker forbruket og folk reduserer der de kan redusere, tror Jakobsen. Men når det er julehøytid og kuldegradene også når nye rekorder - så er det vanskelig å spare på strømmen.

Til tross for skyhøye strømpriser så kommer sørlendingene sannsynligvis best ut av det prismessig.

– Slik bildet er i dag så er vi helt avhengige av import av strøm for å sikre en strabil strømforsyning, og vi ligger gunstig til på Sørlandet som har kablene som går direkte til kontinentet, sier Jakobsen.

Mange må be om hjelp

Frelsesarmeen i Kristiansand har hatt stor pågang av folk som trenger hjelp for å holde varmen.

– Hver vinter så er det en del folk som kontakter oss - enten fordi de sliter med å betale strømregningene sine eller at de trenger ved, men ikke har råd til å kjøpe. I år har det vært flere enn tidligere år, sier korpsleder Gunnar Eide.

Ekstratilskudd til oppvarming

Det betyr ikke at det er fritt fram for å få hjelp fra Frelsesarmeen

– Vi er ikke et sosialkontor og ikke en del av det offentlige systemet. Det som skjer er at folk kan komme til oss når de har prøvd gjennom det offentlige og ikke har fått help - eller de har prøvd på andre måter uten å lykkes. Det er ingen som kommer til oss med lett hjerte, sier Eide.

Men Frelsesarmeen har i år mulighet til å hjelpe flere enn tidligere.

– Ja faktisk. Vi fikk penger fra et legat for å hjelpe folk med utgifter til oppvarming, både ved- og strømutgifter, sier Eide.