NRK Meny
Normal

– Strømprisen kan tredobles etter jul

Strømprisene kan bli tre ganger så høye som fjorårets priser. I tillegg kan vannmagasinene bli enda lavere neste høst hvis ikke Norge har flaks med været, sier kraftekspert.

Varsler høy strømpris

Prisene stiger og vil nå nye høyder etter jul.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Pust med magen hvis du bruker mye strøm. På grunn av den ekstraordinære situasjonen kan strømprisene tredoble seg etter jul, sammenliknet med fjoråret.

Og ikke tro det er over når snøen smelter. Det er for lite av den også, sier seniorrådgiver Olav Botnen i Arendalselskapet Markedskraft.

– Det ser ganske ille ut for resten av 2011, i og med at vi mangler totalt snø også. Prognosene ved nyttårsskiftet viser at vi bare får 28 prosent av normal snømengde, dermed blir vårflommen også redusert kraftig.

Mangel ved loven

Olav Botnen lever av å lage best mulige prognoser for strømprisene. Han tror nivået på vannmagasinene til høsten kan bli lavere enn årets, hvis ikke vi har veldig flaks med været.

– Det er faktisk en enda lavere prognose for den høsten som kommer enn den høsten vi har vært gjennom.

Det stemmer helt med erfaringen til rådgiver og ekspert på kraftmarkedet Stein Roar Brunborg.

– For det første er det et spørsmål om hvem som har ansvaret for at magasinene går tomme. Jeg mener det her er en mangel ved energiloven.

Ønsker forsikringsordninger

Vannmagasin i Oppland

Vannmagasinene i landet er bare halvfulle og kan bli lavere.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I går kom en ny og dyster statistikk for vannmagasinene. De er bare halvfulle, noe som gjorde at Statnett sendte ut gul melding, som betyr stramt kraftmarked med fare for knapphet og skyhøye priser i hele Sør-Norge.

Men det er mulig å fylle magasinene mer hvis forbrukerne settes i sentrum.

– Sluttbrukerne skal ha en forsikringsordning. Hvis magasinene går tomme, og det må rasjoneres, skal de i det minste få en erstatning, sier Brunborg.

Han la frem forslaget for Olje- og energidepartementet allerede i 2007, fordi det da ville bli mer lønnsomt for kraftprodusentene å spare på vannet utover høsten. Kraftprodusentene har ikke noe ansvar for å ha strøm tilgjengelig.

– Det får kundene svi for helt til været snur, sier seniorrådgiver Olav Botnen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger