– Bringer livsviktige medisiner til fengslet kvinne

Norske Maren Kateraas hjelper den kokainsiktede sørlandskvinna i Ecuador. Lørdag reiser 25-åringen til Norge igjen. Hun frykter for kvinnas helse.

Maren Kateraas

Norske Maren Kateraas har ofte besøkt sørlandskvinna som er fengslet i Ecuador.

Foto: privat

Minst 15 ganger har norske Maren Kateraas besøkt den kokainsikta sørlandskvinna i fengslet i Ecuador. Kateraas er praktikant for UNESCOs regionale kontor i Quito der sørlandskvinna sitter fengslet.

Hun har frivillig tatt på seg jobben med å hjelpe kvinna. Lørdag er det slutt på besøkene og hjelpen. Da reiser Kateraas hjem til Norge.

– Trist

25-åringen har kjøpt livsnødvendige medisiner som hun har levert til den 50 år gamle sørlandskvinna i fengslet. Kateraas har tatt med penger, mat og dopapir i fengselet.

Kvinnefengslet i Quito

Norske Maren Kateraas har hjulpet sørlandskvinna som er fengslet i Quito. Lørdag reiser Kateraas hjem til Norge igjen.

Foto: Privat

– Det er veldig trist å måtte tenke på at jeg må dra fra henne. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe henne de siste dagene jeg er i Ecuador, forteller Kateraas til NRK.

Hun frykter det kan går galt med helsa til den fengsla kvinna dersom ingen andre kjøper medisinene og bringer de med til fengslet.

– Frykter for sitt liv i fengslet

Kvinna, som er fra Lindesnes-regionen, har sittet i fengslet siden 28. februar. Da ble hun pågrepet med tre kilo kokain i en koffert hun ble bedt om å ta med seg. Kvinna sier hun ble lurt til å frakte en dokumentkoffert.

I forrige uke skal hun ha blitt overfalt og nesten kvalt av medfanger som ranet henne.

– Hun vet hvem disse fangene er, men tør ikke røpe navnet på dem. Hun er livredd og frykter for sitt liv i fengslet, forteller Kateraas.

Alles kamp mot alle

Kateraas, som har besøkt kvinnefengslet i Quito en rekke ganger, mener det er mye elendighet i fengselet. Hun sier at sørlandskvinna ofte holder seg for seg selv.

Det er mye dop og slåsskamper. Det er alles kamp mot alle i fengselet, forteller den norske 25-åringen.

– Ringe meg ofte

Om noen få dager reiser Kateraas tilbake til Norge. Hun forteller at det er ikke er noen andre nordmenn enn sjømannspresten og enkelte fra konsulatet som har besøkt henne. Konsulatet består av en familie fra Ecuador som får oppdrag fra den norske ambassaden.

– Hun ringer meg ofte og spør om jeg kan komme på besøk. Jeg tror ikke det blir så lett når hun mister den støtten, mener den norske kvinna.

– Greier ikke å vaske cella

Kateraas forteller at pengene og maten kommer godt med. Men helsa er så skral at sørlandskvinna ikke klarer å vaske sin egen celle, slik fengselsreglene krever.

– Hun må betale andre for å gjøre den jobben, fordi hun er ikke i stand til å gjøre det selv.

Håper på å komme hjem

Kateraas er klar på at kvinna trenger hjelp, blant annet med å kjøpe inn medisiner og levere disse i fengslet. Praktikanten i UNESCO forteller at sørlandskvinna håper på å få komme tilbake til Norge.

– Hun prøver å holde motet oppe og håper på at noen skal få henne hjem til Norge.

Sørlandskvinna er sikta for forsøk på smugling og risikerer mellom åtte og 12 års fengsel. Kvinnas forsvarer i Ecuador håper på å få stanset saken fordi det skal ha blitt begått en del formelle feil under arrestasjonen av kvinna.

– Evig takknemlig

Sønnen til den narkosikta kvinna forteller at Kateraas har gjort en formidabel jobb med å kjøpe og levere medisiner og penger til kvinna i fengselet.

– Ingen i Ecuador har gjort så mye for mamma som Maren, sier sønnen til NRK.

Sønnen til narkosiktet kvinne i Ecuador

Sønnen er evig takknemlig for Kateraas innsats i saken.

Foto: Lars Eie / NRK

Haster

Nå haster det med å finne andre nordmenn som er villige til å ta over stafettpinnen med å kjøpe og levere medisiner til kvinnen i fengslet. Ifølge UD har konsulatet også levert medisiner i fengslet.

– Vi kunne stole på Maren, sier sønnen.