Hopp til innhold

Kjøpte designmøbler og håndballreklame: Skal granske foreningens pengebruk

Helsedirektoratet skal granske Foreningen for barnepalliasjon (FFB).

Natasha Pedersen under et møte med foreningen.

Natasha Pedersen er leder for foreningen som nå får kritikk av Helsedirektoratet. Foreningen jobber for alvorlig syke og døende barn, og skal åpne et nytt senter i januar.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Natasha Pedersen er leder for foreningen som nå får kritikk av Helsedirektoratet. Foreningen jobber for alvorlig syke og døende barn, og skal åpne et nytt senter i januar.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

– Tilskuddene vi gir skal ikke brukes på dyre designmøbler og reklame til håndballag, sier divisjonsdirektør Sissel Husøy i Helsedirektoratet.

NRK avslørte lørdag at Foreningen for barnepalliasjon (FFB) har kjøpt designmøbler og innredning til deres egne private leilighet for nærmere én million kroner.

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at foreningen har kjøpt designmøbler til deres egne private leilighet for nærmere én million kroner. NRK har lagt til formuleringen «innredning», som i den opprinnelige saken vi lenker til.

De har også brukt mer enn 14 millioner kroner på reklame, PR-konsulenter, markedsføring og informasjonsarbeid. Dette er for en periode på to år.

Blant annet har foreningen sponset håndballaget Vipers med minst 340.000 kroner. Dette med penger som de har fått til Andreas Hus, et senter for alvorlig syke og døende barn.

– Det er veldig uheldig. Vi har selv reagert på pengebruken i Andreas hus og det har vi varslet til dem, også muntlig, sier Husøy.

Grunnlegger Natasha Pedersen reagerer på NRKs fremstilling av pengebruken, og understreker at de aller største kostnadene til foreningen har vært knyttet til byggeprosjektet, rekruttering, utdanning, forskning og aktiviteter for ansatte og pårørende.

Les også Brukte statlige penger til døende barn på PR-konsulenter og designmøbler

Natasha under møte på Hotel Norge i Kristiansand

Skal granske pengebruken

Foreningen har de siste tre årene mottatt mer enn 90 millioner kroner fra Helsedirektoratet.

De har sendt inn årsregnskap til kontroll, og fått disse godkjent.

– Ordningen er i stor grad tillitsbasert, sier Husøy, som samtidig legger til at direktoratet har økt kontrollen de siste årene.

NRK har i flere måneder undersøkt hvordan foreningen har brukt pengene de har fått, og vært i kontakt med Helsedirektoratet en rekke ganger.

I slutten av september sendte direktoratet et brev der de varslet foreningen om at de vil utføre det som kalles et stedlig tilsyn.

Det betyr blant annet at regnskapsbilag vil bli gjennomgått. Tilsynet skal utføres i midten av november.

Helsedirektoratet har varslet at de denne høsten skal ha flere kontroller av organisasjoner og foreninger.

NRK har tidligere bedt om innsyn i slike bilag, men fått avslag.

Pedersen sier at Helsedirektoratet tidligere har hatt spørsmål om enkelte poster i regnskapene.

Blant annet om opplysning og informasjon, reklame, husleie og rekruttering. Vi ser frem til å gå gjennom totalen og hva pengene faktisk har gått til, sier Pedersen.

Andreas hus skal etter planen åpne i januar 2023

Andreas Hus i Kristiansand skal etter planen åpne dørene i januar neste år for alvorlig syke og døende barn og familiene deres.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

PR-konsulenter og reklame

Hvert år har foreningen mottatt rundt 30 millioner kroner.

NRKs avsløring viser at en stor andel av disse har gått til reklame, PR-konsulenter, markedsføring og informasjonsarbeid.

Til sammen 14 millioner over to år. Tallet er basert på årsregnskapene som de har levert til Helsedirektoratet.

– Informasjon og opplysningsarbeid er en helt grunnleggende del av både vedtektene og samfunnsoppdraget vårt. Staten lyser hvert år ut ordninger på mange millioner kroner som skal gå spesifikt til opplysningsarbeid, blant annet på barnepalliasjonsfeltet. I 2021 fikk vi for eksempel bevilget 2,5 millioner kroner fra Helsedirektoratet øremerket til opplysningsarbeid og for å styrke organisasjoner som driver på vårt felt. Vi har søkt om og fått midler øremerket dette siden 2014. Det er en viktig pengebruk å diskutere, men den er bevisst fra staten, svarer Pedersen.

På NRK Debatten tidligere denne uken uttalte Natasha Pedersen at de var helt avhengig av at staten fortsetter å gi dem 30 millioner kroner årlig for at de skal kunne drive senteret.

Uttalelsen kom i forbindelse med det foreslåtte statsbudsjettet, der Pedersen og foreningen mister de øremerkede midlene til Andreas Hus.

natasha pedersen på debatten

Tirsdag kom Pedersen med kritikk mot regjeringen, som nå har foreslått å fjerne de øremerkede midlene til Andreas Hus.

Pedersen sier til NRK at pengebruken blir fremstilt på en feil måte.

Vi bruker hver eneste krone for at det skal gjøre litt bedre og enklere for familier og pårørende i en ufattelig situasjon.

Andreas Hus skal etter planen åpne dørene i januar. På senteret er det plass til fire barn, og totalt 24 gjester.

Det er ingen egen vinning i det vi gjør, det handler om å forsøke å forbedre systemet jeg møtte da min egen datter døde, sier Pedersen.

Helseminister: – Uheldig

Også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er kritisk til pengebruken til Foreningen for barnepalliasjon.

Noe av det som kommer frem er uheldig. Jeg reagerer på at foreningen for barnepalliasjon har sponset et eliteserie-lag for eksempel. Penger som bevilges over statsbudsjettet skal gå til det formålet det er ment til. Det formålet det er ment til her er å hjelpe familier som skal miste sine barn, sier Kjerkol til NRK.

Helseminister Ingvild Kjerkol til Kristiansund sjukehus

Helseminister Ingvild Kjerkol er kritisk til Foreningen for barnepalliasjons pengebruk.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Hun sier at den nye søknadsbaserte ordningen som erstatter de øremerkede midlene vil hjelpe med å unngå liknende overskrifter.

Regjeringen har allerede tatt grep som skal bidra til at vi ikke får flere slike overskrifter. Vi har fjernet øremerkingene til navngitte mottakere som vi tenker heller bør inngå i en søknadsbasert ordning. I disse søknadsbaserte ordningene vil det være kriterier til måloppnåelse, og bedre kontroll, sier helseministeren.

Pedersen påpeker at Kjerkol besøkte Andreas hus i juni, og sier hun håper å få arrangert et møte med ministeren.

Vi trenger å diskutere hvordan vi i fellesskap skal få realisert det barnehospitset helseministeren i juni sa hun ønsket å få åpnet, sier Pedersen i en epost til NRK.

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,4 kr
Dyrest kl. 20 1,05 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %