Håper regnet kan redde slåtten

Det regnet kraftig mange steder i Sør-Norge tirsdag kveld. Bønder håper dette kan redde den viktige tredje slåtten, og tar imot regnet med glede.

Kuer ved vann etter regn

Se direkte-innslag fra Lista i farsund.

I mai snakket NRK med Lista-bonden Henning Kolsnes som fryktet at det varme og tørre været kunne få store økonomisk konsekvenser.

– Beitet er delvis brunt og den siste uka har gresset blitt svidd helt ned, sa bonde Henning Kollsnes.

Tørkekrise på Lista i Vest-Agder

Ødelagte beiter på grunn av tørke, kan få store økonomiske konsekvenser for Lista-bonden Henning Kolsnes.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Regnet betyr mye

Tirsdag kveld kom regnet over Sørlandet, og regndråpene betyr mye både for brannvesenet og for bøndene.

– Det er vanskelig å si hvor mye det betyr foreløpig fordi vi trenger veldig mye regn og det er ekstremt tørt, sier Kolsnes.

Regnet som kom tirsdag, har vært meldt i noen dager så Kolsnes og de andre bøndene har forberedt seg på det regnskyllet som kom denne dagen.

Etterlengtet regn

På grunn av formangel til vinteren må Kollsnes nå se seg nødt til å slakte flere kyr.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK

– Vi har gjødslet og lagt alt godt til rette for at det skal bli mest mulig vekst fram mot oktober. Vi håper vi kan berge mellom 20–40 % av avlingen, for til nå har vi bare fått 20 %, sier Kolsnes.

– Jeg tror det var stor glede for at regnet kom og så må vi se at det var nok, sier Fylkesleder i Vest-Agder Bondelag, Tor Erik Leland.

Han håper at regnet kommer jevnt og trutt fremover de neste dagene.

På grunn av formangel til vinteren må Kolsnes nå se seg nødt til å slakte flere kyr. Fram til nå er 60 kyr sendt til slakteriet og han venter på å få sendt enda flere.

– Vi må se hvor mye mer regn som kommer før vi bestemmer hvor mange flere som må slaktes, men vi prøver å berge det vi kan av avlingen, sier en optimistisk Kolsnes.

Etterlengtet regn i Lista

Tirsdag kveld kom regnet over Sørlandet, og regndråpene betyr mye for bøndene.

Foto: Ann Helen Gjerde / NRK

Mye nedbør

Det siste varselet fra Meteorologisk institutt, tyder på at de verste regnbygene over Vestlandet er utsatt til i kveld, skriver Bergens Tidende.

På Vestlandet var det ventet store mengder nedbør sør for Stad tirsdag kveld. Allerede i 19-tiden meldte Meteorologisk institutt om kraftige tordenbyger i Sør-Norge. Landvik i Aust-Agder registrerte 14,6 millimeter nedbør i løpet av timen mellom 18 og 19, mens Sognefjellshytta fikk nest mest regn, med 12 millimeter, ifølge NTB.