Ingenting overrasker Grønås i Ecuador

Advokat Nils Anders Grønås er ikke overrasket over at ankesaken mot den 51 år gamle narkosiktede sørlandskvinnen ble forkastet av retten i Ecuador i går kveld.

Nils Anders Grønås

Nils Anders Grønås er den 51 år gamle kvinnens norske advokat. Han var ikke i Ecuador under ankesaken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Rita Grimestad (51) fra Marnardal sitter fengslet i Ecuador, dømt til 10 års fengsel for narkotikasmugling.

Rita Grimestad

Rita Grimestad (51) sitter fengslet i Ecuador, dømt til 10 års fengsel for narkotikasmugling.

Foto: Maren Kateraas

Hun ble pågrepet på flyplassen i Quito 28. februar i fjor med tre kilo kokain i en brevkoffert.

Hun har hele tiden hevdet at hun ble lurt av en kjæreste hun traff på nettet, og sier hun ikke kjente til hva som var gjemt i kofferten.

Brukte 35 minutt på saken

Tirsdag kveld kom ankesaken for retten, og i løpet av 35 minutter ble anken avvist. Advokaten hennes reagerer på det han mener er brudd på rettsprinsipper.

– Det var ikke overraskende resultat. Det som overrasker og gjentar seg er behandlingen hun utsettes for, og måten rettssaken gjennomføres på.

Grønås reagerer på at 51-åringen igjen ikke var tilstede i sin egen rettssak, mangel på tolking og på at man bruker 35 minutter på ankebehandlingen av en så alvorlig sak.

– Jeg fikk beskjed om at forsvareren fikk ti minutter til å komme med sine innvendinger mot dommen på ti år. Så brukte aktoratet 15-20 minutter, og så var saken over, sier Grønås.

Håper på tredje runde

Saken er anket videre til tredje - og siste - rettsinnstans, og advokaten har håp om at behandlingen her vil bli grundigere.

– Vi har blitt fortalt at de to første rundene i dette systemet er mer eller mindre en formalitet, så sånn sett er det ikke overraskende. Så får vi håpe at informasjonen vi har fått om at det vil være en langt grundigere behandling på det tredje nivået stemmer, sier Grønås.

Det er skissert at ankesaken kan komme for retten for tredje gang om fire måneder.

Da blir det viktig for forsvaret å få fram at de mener 51-åringen er fratatt grunnleggende rettsprinsipper, som tolk, forsvarer og å få være tilstede i sin egen hovedforhandling.

– Så håper jeg også at hun får forklare seg i retten på en grundig og god måte og at straffeutmålingen blir behandlet på en annen måte. Det er helt klart at straffen hun er idømt ligger høyt. Normalstraff for lignende saker er fra fire til sju år, sier Grønås.