NRK Meny
Normal

Sørlendinger håper å skyte seg til VM

Sørlendingene Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu må prestere sterkt i Holmenkollen for å nå VM, mens mange av lagkameratene allerede er klare for mesterskapet i Finland.

ars Helge Birkeland og Henrik L'Abée-Lund

Pressetreff med skiskyttere foran verdenscupen i Holmenkollen. Lars Helge Birkeland og Henrik L'Abée-Lund på Holmenkollen Park onsdag ettermiddag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

De siste konkurransene før VM tråkkes i gang i Kontiolahti 5. mars, gås det på norsk snø i Holmenkollen denne uken.

– Jeg må klinke til

– Jeg har en liten sjanse til å kvalifisere meg til VM. Jeg er vel rangert sist av dem som er med her, så jeg må klinke til nå, og være best av de andre, sier Lars Helge Birkeland til NRK.

Han er ikke helt sikker på hvordan han skal klare det.

– Jeg må gå et maks løp og få gode plasseringer, så får vi se. Jeg må vel bare gå først, og se etterpå om det var godt nok, sier Birkeland.

Han synes det er stor stas å gå verdenscup i Holmenkollen.

– Det er skikkelig kult å gå verdenscup på hjemmebane, så jeg er topp motivert, sier Birkeland.

– Formen kjennes bra i dag. Den har vært stabil bra den siste måneden, så det lover godt for konkurransen som kommer nå, forsikrer han.

Håper på folkefest

For mange handler helgen om å sikte seg inn mot VM-starten.

– Jeg har et mål om å gjennomføre arbeidsoppgavene mine på en god måte og dra herfra på søndag med en god følelse. At jeg er fornøyd og klar til VM er det viktigste, sier Tiril Eckhoff til NTB.

Fossum-løperen har et godt forhold til Holmenkollen og det å kunne konkurrere hjemme i Norge.

Marte Olsbu ble det norske lyspunktet på dagens jaktstart

Marte Olsbu fra Froland var et norsk lyspunkt på jaktstarten 24. januar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er gøy og ekstra spesielt siden det er VM her neste år. Jeg håper at folk har lyst til å komme og se på oss. Det er jo en veldig spennende sport, smiler hun.

Kniven på strupen

Men fortsatt skal noen VM-plasser fylles opp, og flere har en del å bevise før de havner på landslagsledelsens blokk til Kontiolahti.

Fire herre- og fire kvinneløpere konkurrerer om å få bli med på flyet til Finland. Dermed står det litt ekstra på spill for Lars Helge Birkeland, Erlend Bjøntegaard, Henrik L'Abée-Lund, Alexander Os, Thekla Brun-Lie, Marte Olsbu, Elise Ringen og Synnøve Solemdal.

I hvert VM-renn får Norge delta med fire løpere, mens to fra hvert kjønn er med som reserver. Herretroppen skal suppleres med to løperen etter Kollen-rennene, mens fire plasser foreløpig står tomme på kvinnesiden.

Det gås normaldistanse torsdag, sprint lørdag og stafett søndag. Fra før er Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn VM-klare.