NRK Meny
Normal

Halvparten smittet

Halvparten av alle som testes for svineinfluensa i Kristiansand har sykdommen.

Dagfinn Haarr
Foto: Odd Rømteland / NRK

Det sier smittevernoverlege Dagfinn Haarr.

Han tror vi nærmer oss et skikkeleg utbrudd, siden over 50 prosent av prøvene som taes på legevakta er positive.

Flere smittet i Agder-fylkene

I går kom de 5000 første dosene til Kristiansand, og disse skal i første omgang brukes på folk som er i risikogruppne. Sykdommen tar seg opp i Agder, med 38 smittede i Aust-Agder og 218 i Vest-Agder. Hvorfor det er en slik forskjell på fylkene er tilfeldig, mener Haarr.

- Det er vel helt tilfeldig. I fjor dukket influensaen først opp i Nord-Norge. Det er jo sånn at når man kommer over et visst antall tilfeller, og befolkningen ikke er immun, da vil det kunne spre seg, sier han.

- Risikogruppen først

Haarr har klare formeninger om hva folk nå bør gjøre.

- Nå må den vanlige mannen i gaten holde seg unna til vi har fått nok vaksiner. Det er viktig at spesielt de gravide og de i den største risikogruppen kommer raskt til vaksinering. Nå ser vi et økt antall tilfeller, sier Haarr og legger til:

- Hos legevakten er 50 prosent av alle prøvene som taes positive på svineinfluensa. Til å begynne med i sommer var det jo bare en av 100 som var positive. Så nå har vi sykdommen her, sier Haarr.

- Nære et utbrudd

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, mener vi nærmer oss et skikkelig utbrudd.

- Jeg tror vi nærmer oss begynnelsen på den store influensabølgen. Vi ser endel utbrudd i skoler allerede, og det er nokså typisk at skoler er et viktig spredningssted. Da kan det i løpet av de nærmeste dagene bli ganske mange syke.

I dag var han selv på vaksinasjonskontoret for å få en dose, sammen med sin gravide kone. Hun er i risikogruppen.

- Nå er vaksinen kommet de fleste steder i landet, så nå kan de kontakte kommunen for å se når og hvor de skal møte opp, sier Aavitsland.