NRK Meny

Halvparten smittet

Halvparten av alle som testes for svineinfluensa i Kristiansand har sykdommen.

Dagfinn Haarr
Foto: Odd Rømteland / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Det sier smittevernoverlege Dagfinn Haarr.

Han tror vi nærmer oss et skikkeleg utbrudd, siden over 50 prosent av prøvene som taes på legevakta er positive.

Flere smittet i Agder-fylkene

I går kom de 5000 første dosene til Kristiansand, og disse skal i første omgang brukes på folk som er i risikogruppne. Sykdommen tar seg opp i Agder, med 38 smittede i Aust-Agder og 218 i Vest-Agder. Hvorfor det er en slik forskjell på fylkene er tilfeldig, mener Haarr.

- Det er vel helt tilfeldig. I fjor dukket influensaen først opp i Nord-Norge. Det er jo sånn at når man kommer over et visst antall tilfeller, og befolkningen ikke er immun, da vil det kunne spre seg, sier han.

- Risikogruppen først

Haarr har klare formeninger om hva folk nå bør gjøre.

- Nå må den vanlige mannen i gaten holde seg unna til vi har fått nok vaksiner. Det er viktig at spesielt de gravide og de i den største risikogruppen kommer raskt til vaksinering. Nå ser vi et økt antall tilfeller, sier Haarr og legger til:

- Hos legevakten er 50 prosent av alle prøvene som taes positive på svineinfluensa. Til å begynne med i sommer var det jo bare en av 100 som var positive. Så nå har vi sykdommen her, sier Haarr.

- Nære et utbrudd

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, mener vi nærmer oss et skikkelig utbrudd.

- Jeg tror vi nærmer oss begynnelsen på den store influensabølgen. Vi ser endel utbrudd i skoler allerede, og det er nokså typisk at skoler er et viktig spredningssted. Da kan det i løpet av de nærmeste dagene bli ganske mange syke.

I dag var han selv på vaksinasjonskontoret for å få en dose, sammen med sin gravide kone. Hun er i risikogruppen.

- Nå er vaksinen kommet de fleste steder i landet, så nå kan de kontakte kommunen for å se når og hvor de skal møte opp, sier Aavitsland.