NRK Meny
Normal

Halvert vinterferie skaper trøbbel

Årets vinterferieuker blir tøffe for vinterdestinasjonene på Sørlandet. Mens vinterferien vanligvis strekkes over fire uker, er den i år halvert til to.

barnebakke

I årets vinterferie vil det bli ekstra mye press. Men turistsjefene ville heller ha spredt vinterferien ut over fire uker, slik det vanligvis er.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Og det er svært lite gunstig for de som driver turistnæring, sier Lasse Eidskrem, destinasjonssjef i Setesdal og Hovden.

– Ja, vi har egentlig fire uker å selge. Men i år er Danmark og Rogalands ferie lagt til samme uka, og det er jo spesielt ugunstig for et sted som Hovden, påpeker han.

– Klart at det vil påvirke årsresultatet

Det ideelle for turistnæringen er at store grupper av vinterturister har vinterferie hver for seg, sier destinasjonssjefen.

– Det har vært fullt de to ukene Danmark og Rogaland til nå har hatt alene. Når man slår de to sammen så blir det vanskelig å få solgt mer enn det vi allerede gjør, sier Eidskrem.

Og når vinterferiesesongen skal avvikes på bare to uker vil det også bli merkbart rent øknomisk for de driver virksomhetene.

Lasse Eidskrem

Lasse Eidskrem, destinasjonssjef i Setesdal og Hovden.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Når du mister to uker så er det klart at det vil påvirke årsresultatet.

På toppen av det hele vil en tidlig påske også føre til at vinterseongen for mange blir kortere enn det den vanligvis er.

– Når påska er slutt så tenker man ofte at vinteren er også er slutt, og da trekker folk til kysten i stedet. Vi håper selvsagt folk likevel vil ta turen til fjellet selv om påska er slutt, sier Eidskrem.

– Aldri en fordel å ha vinterferiene samtidig

Også turistsjef i Lindesnesregionen, Erling Løfsnes, liker dårlig at vinterferieukene er så samlet som i år.

– Nei, det er aldri noen fordel å ha vinterferiene samtidig. Da er det dobbelt opp med folk som skal samme sted. Det er bedre å få dem på forskjellige uker slik det vanligvis er, sier Løfsnes.

Tror du de som driver turisme kommer til å tape penger på dette?

– Det kan være at enkelte vil tape penger, mens andre vil greie seg akkurat. Det kommer an på hvor mange bestillinger de har. Hos noen kan det bli trangt, mens hos andre kan det bli helt ok.

– Men det er fortsatt fint å ha de to ukene på forskjellige uker, påpeker Løfsnes.