Hopp til innhold

Gummikuler fra kunstgressbaner går rett i avløpet

Når snøen forsvinner ser stadion på Levermyr slik ut. Gummigranulat fra kunstgressbanen i Grimstad renner rett ut i kummene.

gummigranulat levermyr

Slik ser det ut når snøen smelter på Levermyr. Gummigranulatet ligger i svære hauger på siden av banen.

Foto: Asbjørn Odd Berge

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– En rapport fra Miljødirektoratet viser at gummigranulat fra kunstgressbaner er den nest største kilden til utslipp av mikroplast i naturen og havet. Vi har mikroplast i blåskjell langs hele norskekysten. Dette er et kjempeproblem, sier Mira Svartnes Thorsen, bystyremedlem for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand.

Hun har nettopp sett ferske bilder av kunstgressbanen hvor blant andre FK Jerv trener.

På J. J Ugland stadion Levermyr ligger gummikulene fra kunstgressbanen i svære, svarte hauger etter snøbrøytingen. Flere steder ligger haugene omtrent oppi kummene.

Per 31. desember 2015 var det registrert 1474 kunstgressbaner hos Norges Fotballforbund. Problemet er dermed utbredt og flere mener dette er et miljøutslipp som ikke er kontrollert.

Mira Svartnes Thorsen

Mira Svartnes Thorsen, bystyremedlem for MDG mener haugene med gummigranulat er et kjempeproblem.

Foto: Henriette Falkum

Vurderer siler i kummene

Ove Bach, bygartner i Grimstad kommune, sier problemet oppstår på alle vinterbrøytede kunstgressbaner.

– Snøen kan ikke tines med undervarme. Vi må derfor rydde snøen helt ned til bunnen, og da blir gummigranulatene med. Vår utfordring er at vi har et lag i toppdivisjon som ønsker maksimale treningsmuligheter. Derfor må vi rydde hele banen og ikke bare deler av den, sier Bach.

Ove Bach, bygartner i Grimstad

Ove Bach, bygartner i Grimstad, sier kommunen vurderer å installere siler i kummene slik at ikke gummigranulatet går videre ned.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Han understreker at kommunen gjør så godt de kan med å få gummikulene på plass igjen, men innrømmer at de har et overvannsproblem.

– Det må gjøres noe med dreneringen på banen. Vi skal også se på muligheten for å installere siler i kummene. Da hindrer vi gummigranulatet i å gå videre, sier Bach.

Burde vært spesialavfall

Forskning har vist at gummikuler fra kunstgressbaner står for minst 1500 tonn mikroplast hvert år. Kun bilkjøring produserer mer mikroplast.

Mira Svartnes Thorsen i MDG påpeker at 90 prosent av gummigranulatet som brukes kommer fra kasserte bildekk.

– I hel tilstand er disse dekkene spesialavfall fordi de inneholder opptil seksti ulike giftstoffer og tungmetaller. Jeg synes det er ganske utrolig at det slutter å være spesialavfall når det males opp og spres utover boligfelt, i sårbare naturområder og vannløp, sier Svartnes Thorsen.

Gummigranulat på Levermyr

Slik så det ut på Levermyr da Marit Grinaker Wright gikk forbi søndag formiddag. – Jeg ble veldig overrasket over mengdene og over at det bare lå der og fløyt så nære slukene, sier hun til NRK.

Foto: Marit Grinaker Wright

– Ser grisete ut

Rune Jakobsen, daglig leder i FK Jerv, poengterer at det er Grimstad kommune som er anleggseier og dermed har ansvar for å brøyte og rydde banen.

– Hva tenker du når du ser bildene?

– Jeg tenker at det ser grisete ut. Jeg vet at kommunen blåser dette tilbake på banen nå slik at det vil se noe bedre ut i løpet av en dag eller to, svarer Jakobsen og legger til:

– I mitt privatlivet er jeg opptatt av å ta litt miljøansvar. I forhold til gummigranulat og mikroplast har jeg for lite kunnskap til å være bastant, men jeg vet at Norges Fotballforbund forsker på dette, sier Rune Jakobsen.

Rune Jakobsen, daglig leder i FK Jerv

Daglig leder i FK Jerv, Rune Jakobsen, fastslår at det ikke er ønskelig at gummigranulat havner i naturen og havet, men avventer mer forskning på området.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %