Hopp til innhold

Skal samle mikroplast fra kunstgressbaner

SKIEN (NRK): Flere tonn gummikuler forsvinner fra hver av landets 2000 kunstgressbaner hvert år. Nå går flere fotballklubber i gang med et pionerprosjekt som skal hindre at forurensingen når ut i havet.

Granulatsamler

FANGE GUMMI: Granulatfangeren kan plasseres i kummene rundt kunstgressbanen for å hindre at gummikulene forsvinner ut i sjøen.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

De fleste av gummikulene, eller granulatet, fra kunstgressbanene er laget av gamle bildekk. Kulene er blant de største kildene til mikroplast i naturen.

Nå skal en nyvinning hindre det.

Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken

Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken mener dette er et godt miljøtiltak.

Foto: Petter Melsom / NRK

Granulatfangere plasseres i kummene rundt fotballbanen for å fange opp gummikulene. Fotballklubben Odd er blant de første i landet til å installere disse.

– Vi ønsker å være en miljøvennlig klubb, og da kan vi ikke la granulater fra banen vår gå rett ut i avløpssystemet og ut i sjøen, sier Einar Håndlykken, daglig leder i Odds ballklubb.

Klubben har nå investert i granulatfangere på sine to kunstgressbaner, med et enkelt formål.

– Vi ønsker å stoppe det, sier Håndlykken.

Stort miljøproblem

I Norge finnes det omtrent 2000 kunstgressbaner i forskjellige størrelser. En rapport utarbeidet for Miljødirektoratet har tidligere anslått at flere tonn gummikuler forsvinner fra hver av disse banene hvert år. Regjeringen er bekymret og har saken høyt på agendaen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), sier at regjeringa jobber med flere konkrete tiltak mot granulat fra kunstgressbaner.

Foto: Benjamin Bakken / NRK

– Det er bra at klubbene selv tar initiativ til å finne løsninger og hindrer at gummien kommer på avveie og ut i naturen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Helgesen sier at dette er et miljøproblem som regjeringa tar på alvor.

– Vi jobber med reguleringer av dette, både hvordan banene skal anlegges og hvordan de skal driftes, for å sikre at gummien ikke kommer på avveie, sier Helgesen.

Ingen fullgode alternativ

Roger Eilertsen

Roger Eilertsen i Telemark fotballkrets, sier det største svinnet av gummigranulater er forbundet med vedlikehold av banen.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Roger Eilertsen i Telemark fotballkrets sier det største svinnet er forbundet med vedlikehold av banen.

– At banene brøytes om vinteren, gjør for eksempel at granulaten kommer på utsiden. Da må vi få plass tiltak for å hindre at det skjer.

Ifølge Eilertsen er det forsket en del på alternative materialer, alt fra sukkerroer til kork.

– Per dags dato er det ingen alternativ som er bedre enn gummigranulatene, sier han.

Flere henger seg på

Flere andre klubber i landet har de siste ukene installert granulatfangere, og flere andre tiltak diskuteres.

Det er firmaet Ulefos som har utviklet granulatfangerne og de merker allerede stor pågang.

– Det er mange småklubber rundt omkring som har spurt om dette. Norges Fotballforbund har også lyst til at dette skal på plass i flest mulig kummer, sier Geir Inge Wighus, produktutvikler hos Ulefos.

Geir Inge Wighus, Produktutvikler Ulefos

Produktutvikler i Ulefos, Geir Inge Wighus mener at granulatfangerene bør være på alle kunstgressbaner rundt om i landet.

Foto: Petter Melsom / NRK