Går tom for vaksiner

Vaksinasjonskontoret i Kristiansand er i ferd med å gå tomt for svineinfluensa-vaksiner.

vaksine
Foto: Leif H. Dalen / NRK

De som ikke allerede har bestilt time for å vaksinere seg mot svineinfluensaen i Kristiansand risikerer å måtte vente i flere uker.

Vaksinasjonskontoret er i ferd med å gå tomt for vaksiner til publikum.

- Vi har nok doser på vaksinasjonskontoret til dem som allerede har bestilt og fått time, men så er det tomt, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Kommunelege Vegard Vige, Kristiansand

Kommunelege Vegard Vige forteller at det går tomt for vaksiner.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

Årsaken er en forsinket leveranse av vaksine fra Folkehelseinstituttet, noe som fører til at det vil være lite vaksine tilgjengelig frem til midten av november.

Dette gjelder også for risikogruppene.

- Nok til en dag eller to

Denne uken fikk Kristiansand utlevert 5000 doser av influensavaksinen, noe smittevernlege Dagfinn Haarr beskriver som veldig lite.

Han sier kommunen hadde kalkulert med at Folkehelseinstituttet skulle klare å få ut ukentlige leveringer, men slik gikk det ikke.

- Vi fikk akkurat beskjed fra Folkehelseinstituttet om at vår neste levering til Kristiansand blir på skarve 5000 doser den også - og ikke før 2. november, sier Haarr.

- Hva betyr dette?

- Det betyr at vaksinasjonskontoret vårt kommer til å gå tomt for vaksiner i løpet av en dag eller to, og der er det de som har fått avtale som kan møte frem, sier Haar.

Dagfinn Haarr

Smittevernlege Dafinn Haar syns situasjonen er kjedelig.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Også legesentrene går tomme

Smittevernlegen forteller at flere legesentre også rapporterer at de begynner å gå tomme for svineinfluensa-vaksiner.

- Det betyr i realiteten at vi kommer til å få en vaksinasjons-pause på en uke, sier Haar, som omtaler situasjonen som kjedelig, men ingen katastrofe.

- Men jeg merker det begynner å slite litt at vi som skal organisere dette hele tiden får nye beskjeder og nye ting å forholde oss til, sier legen.

Haarr forteller at Kristiansand kommune er langt unna målsetningen om å vaksinere risikogruppene, og at de heller ikke vil komme i mål når neste leveranse av vaksinen kommer.

- Det er langt flere enn 10.000 mennesker i risikogruppene i Kristiansand, sier han.