Hopp til innhold

Fylkeslegen ser på Fatima-saken

Fylkeslegen i Aust-Agder åpner tilsynssak mot Grimstad kommune etter påstander om at psykisk utviklingshemmede Fatima Maljicaj ikke har fått den hjelpen hun har krav på ved omsorgssenteret Landviktun.

Fylkeslegen i Aust-Agder åpner nå tilsynssak mot Grimstad kommune og Landviktun omsorgssenter. Både pasientombudet og familien til 32 år gamle utviklingshemmede Fatima Maljicaj har reagert på tilbudet kvinnen har fått.

Fatima Maljicaj og hennes søster Saka får nå hjelp av fylkeslegen som skal se på om Fatima har fått nødvendig helsehjelp ved omsorgssenteret hvor hun bor.

Den 32 år gamle kvinnen må ha hjelp til alt, men ifølge hennes pårørende har hun fått altfor lite nødvendig tilsyn ved omsorgssenteret.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder sier de pårørende har bedt fylkeslegen om å gå gjennom saken.

Anne-Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen går nå inn i Fatima-saken i Grimstad.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Vi har fått en formell henvendelse fra de pårørende som ber oss granske forholdet. Det vil si at de klager på de tjenestene som søsteren har mottatt på Landviktun. Vi tilskriver Grimstad kommune formelt og ber de redegjøre for de påstander som pårørende setter frem, og de tiltak som er gjort eller ikke gjort, sier Syvertsen.

Fylkeslegen vil nå ha den fulle oversikt i denne saken.

– Vi ber om en oversikt over rutinebeskrivelser som skal sikre tilstrekkelig tilsyn og nødvendig helsehjelp, sier Syvertsen.

Kritiske pårørende

Saka Maljicaj har tidligere gitt uttrykk for at hun er fortvilet og skremt over forholdene ved bo- og omsorgssenteret Landviktun i Grimstad hvor hennes lillesøster Fatima bor.

Til tross for at Fatima har skadet seg ufrivillig en rekke ganger, har hun i perioder vært uten tilsyn, mener søsteren.

I julen måtte Saka Maljicaj frakte sin alvorlig syke og funksjonshemmede lillesøster til sykehus, og selv ta ansvar for medisineringen av henne.

Forsvarlig behandling

Enhetsleder Signe Ann Jørgensen har tidligere uttalt til NRK at hun mener forholdene for beboerne på Landviktun er forsvarlig.

– Vår vurdering er at vi har hatt nok tilsyn og at sånne ting kan skje uansett fordi ting skjer veldig fort, sier Jørgensen.

Kommunalsjef i Grimstad, Ivar Lyngstad, har tidligere lovet at kommunen skal la en objektiv instans gjennomgå saken, og at påstandene tas meget alvorlig.

– Vi er allerede i gang med å gå gjennom hele saken. Vi har kontaktet fylkeslegen og fortalt at de vil få en redegjørelse slik at de på et selvstendig grunnlag kan vurdere om vi gir forsvarlige tjenester til denne brukeren, sa han til NRK i begynnelsen av januar.

På sykehus

Pasientombudet i Aust-Agder har nå grepet inn for å få 32-åringen innlagt på sykehus.

Fatima Maljicaj hadde en langvarig og alvorlig infeksjon i kroppen da hun bodde på Landviktun i Grimstad.

Verken fastlegen eller Landviktun ville legge henne inn på sykehus, ifølge de pårørende.

Nå sier hennes søster at Fatima Maljicaj er innlagt på sykehus etter at pasientombudet grep inn.

Grimstad kommune lover at en objektiv instans skal gjennomgå saken til den sterkt pleietrengende Fatima på Landviktun i Grimstad. Fatima trenger hjelp til alt, men får ifølge sine pårørende altfor lite tilsyn.

SE TIDLIGERE TV-SAK: Lover gjennomgang etter kritikk mot omsorgssenter.

Beboere ved Landviktun i Grimstad utsettes for helsefare, på grunn av manglende tilsyn. Det mener pårørende.
I julen måtte en pårørende frakte en alvorlig syk og funksjonshemmet kvinne til sykehus, og selv ta ansvar for medisineringen.

SE TIDLIGERE TV-SAK: Skremt over beboerforhold.