NRK Meny
Normal

Frykter rivenekt gir dumpingpris på teateret

Kristiansand kommune anslår at gamle Agder Teater kan selges for 35 millioner. Men nektes kjøpere å rive bygget, halveres prisen.

Gamle Agder Teater

Flertallet i Formannskapet i Kristiansand vil ikke hindre rivning av den gamle teatereiendommen i Vestre Strandgate.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det sa teknisk direktør i Kristiansand kommune Ragnar Evensen da reguleringsplanen for kvartal 49 var til behandling i formannskapet onsdag formiddag.

Flertallet, som består av Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet, åpner for riving av den gamle teaterbygningen som er kjent for mosaikkveggen til kunstneren Henrik Finne.

Gamle Agder Teater

Norges største veggrelieff finner man på fasaden til gamle Agder teater i Kristiansand sentrum. Nå kan bygget bli revet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kun Kristelig Folkepartis representant, Harald Sødal, stemte mot og brøt med sine partikamerater.

– Det er litt for kremmerprimitivt at pengene skal bestemme i denne saken, sa Harald Sødal, som stemte sammen med Ap og V.

– Rivning gir meg frysninger

Saken sendes nå ut til høring før en endelig beslutning om riving tas. Vedtaket ble gjort med 7 mot 6 stemmer. Reguleringsplanene har også tidligere vært utredet og sendt på høring.

Arbeiderpartiet har kjempet for å bevare teaterbygget. Partiet er spesielt opptatt av å beholde nettopp veggrelieffet, som er Norges største.

– Vi er veldig klare på at både arkitekturen og kunstverket i seg selv har en stor verdi. Rivning gir meg frysninger på ryggen, sier Terje Næss (Ap).

Fordekt omkamp

Tor Utsogn (Frp) mener Arbeiderpartiet forsøker seg på en fordekt omkamp om riving av bygget. Han mener det i åtte år har vært enighet om salg av bygget for å delfinansiere teater og konserthuset Kilden.

Utsogn mener det aldri har vært tema å legge rivningsrestriksjoner for potensielle kjøpere.

– Vi mener det er nødvendig å holde muligheten for riving åpen og la en kjøper av bygget bestemme selv. Dette er en del av finansieringen for Kilden som kommune ennå ikke har innfridd, sier Utsogn til NRK.no

– Dårlig dag på jobben

Terje Næss ønsker bedre tid på å utrede saken.

– Dette er en dårlig dag på jobben. Vi ønsker nå en tenkepause. Det har skjedd så mye i årene som bygget har stått tomt. Saken må være skikkelig opplyst før vi går videre og bestemmer oss for etterbruk eller renovering, sier Næss.