Ber publikum om å stille opp

Sjefen for Riksteateret er bekymret for at Kilden skal slite med driften dersom kommune og publikum svikter.

Video Forberedelse til Kilden åpner

Både teater og symfoniorkester har lenge vært i gang med å øve seg i Kildens lokaler, før forestillingene nå begynner. Billettsalget har så langt vært bra, men Kilden mangler fortsatt penger.

Foto: Nyhetsspiller

Tilbudet i teater- og konserthuset som åpner i dag, kan bli dårlig dersom kommunen og publikum ikke stiller opp. Det sier sjefen for Riksteateret, Ellen Horn.

Ellen Horn

Både kommunen og publikum må kjenne sin besøkelsestid for at Kilden skal bli et folkelig og levende hus, sier Ellen Horn.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kilden har allerede varslet kutt i mange forestillinger, og dyrere leie av lokaler.

Horn viser til at andre kulturhus har slitt med drift og tilbud.

– Det håper jeg ikke vil skje i Kristiansand. Mine forventninger er først og fremst at vi får et fantastisk nytt spillested i Kristiansand. Og jeg tror at Kilden vil bli et knutepunkt i hele regionen, sier Horn.

Horn har troen på at Kilden kommer til å være et folkelig hus for alle, men roper et varsko. Flere andre kulturhus og kulturarenaer har måttet gi tapt for markedskreftene.

Økonomiske vansker

I desember kom nyheten om at 77 Kilden-forestillinger kan bli avlyst, for eksempel barneforestillinger og arrangementer for eldre som Kilden ikke tjener penger på.

Leien av lokalene vil trolig øke fordi Kilden mangler flere millioner for å opprettholde driften.

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt tror Kilden vil bli godt besøkt.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix

Staten har bidratt med over 96 millioner kroner for 2012. Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det nå er opp til Kilden og kommunen å gjøre hust åpent for alle, både publikum og utøvere.

– Vi har fulgt det fra Statens side, og så håper vi at også kommunen gjør det i årene som kommer.

Håper på fulle hus

– Hvis oppmerksomheten går ned og det blir litt halvfulle saler etterhvert, er man nødt til å fokusere på kommerse forestillinger?

– Det spørsmålet fikk vi også da vi bygde operahus og problemene med dagens opera er at det er for få billetter.

– Det kommer folk med Kiel-ferga for å være på operaforestillinger. Jeg er sikker på at Kilden kommer til å sørge for at det kommer folk i busslaster fra Stavanger og Oslo og med båt fra Danmark for å se hva vi har fått til her, sier Huitfeldt.