NRK Meny
Normal

Froland kommune kan gå konkurs

Regninga etter storbrannen i Froland i Aust-Agder kan bli på over 60 millioner kroner.

Brann Froland
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Uten offentlig støtte går Froland kommune teknisk konkurs, etter skogbrannen som startet mandag.

Regninga etter Norges største brann siden krigen kan bli på over 60 millioner kroner for kommunen.

SE BILDENE: STORBRANNEN I FROLAND

Brannberedskap og slukking er en kommunal oppgave og skal belastes kommunens budsjett, men Froland har ingen mulighet til å betale, sier ordfører Sigmund Pedersen til Aftenposten.

Sigmund Pedersen

Ordfører Sigmund Pedersen i Froland.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Vi har overhodet ingen muligheter til å dekke regningene som vil komme etter en slik brann. Men når du står midt oppi en slik situasjon, kan du ikke tenke penger, sier Pedersen.

Alle har krav på lønn

All frivillig og innleid hjelp har krav på kompensasjon, og å ha flere hundre mann i arbeid døgnet rundt i seks dager, koster minst 60 millioner kroner.

Brann Froland

Mange mål skog og mange hytter er totalskadd i brannen.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

NETT-TV: FROLAND REDDET FRA BRANNEN

Å dekke utgiftene med helikoptre, Sivilforsvar og Heimevern er ikke kommunens oppgave. Likevel er utfordringene for kommunen så store at de er helt prisgitt nasjonal hjelp

Aftenposten skriver at den totale kostnaden for brannen kan komme opp i 150 millioner kroner, og fremdeles driver brannmannskap med etterslukking.

Justisdepartementet sier det er for å tidlig å si om de vil komme Froland kommune til økonomisk unnsetning. Dette vil trolig bli avklart i løpet av uka.

Frykter fortsatt vinden

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, sier brannen nå er under kontroll. Men blir det vind, kan brannen bryte ut igjen.

Brann Froland

Store styrker har kjempet mot flammene siden mandag.

Foto: Geir Ingar Egeland

- Situasjonen har vært stabil det siste døgnet. Det skjer noen små utbrudd, men de håndteres greit av de som er ute. Nå driver vi ettersyn, vakthold og slukking der det er nødvendig. Vi har fortsatt store bakkestyrker ute og to helikoptre til disposisjon, sier brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik.

- Hva er brannvesenets største utfordring nå?

- Det er fortsatt vinden. Det regnet som kom har ikke bløtt opp terrenget noe vesentlig. Et branntilløp - i det gamle området, eller i et nytt - kan fort føre til en stor utmarksbrann, så vi er avhengig av å ha det vindstille, sier Kongsvik.